Skip to content

Για μένα

Mάθετε για τη διαδρομή μου και το πώς έφτασα να γίνω αυτή που είμαι.

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ...
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ

Το Ζητούμενό μου Είναι να Καταλάβω όσα Περισσότερα Μπορώ για τον Άνθρωπο και τον Κόσμο

Είμαι η Βιβή Φατούρου ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας καθώς και δημιουργός και συντάκτης του Ψυχολογώ. Ο λόγος που δημιούργησα αυτό το blog είναι για να με γνωρίσετε και να σας γνωρίσω, αλλά και για να μοιραστούμε τις ιστορίες και εμπειρίες μας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Θα ξεκινήσω τολμώντας να πω ότι βρίσκομαι σε αρκετά καλό σημείο στη ζωή μου:

Μετά από εικοσαετή και πλέον προσωπική και επαγγελματική αναζήτηση για το δικό μου νόημα στη ζωή, αισθάνομαι σήμερα ότι αυτό που επιθυμώ να είμαι και να κάνω, βρίσκεται στη μέγιστη δυνατή συμφωνία με αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είμαι και κάνω.

Δεν ήταν πάντα έτσι φυσικά, ούτε το σημείο αυτό κατακτήθηκε εύκολα.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διαδρομής ένιωσα αβέβαιη ως προς του πού θέλω να πάω και, κάποιες άλλες, αισθάνθηκα ότι δεν βρίσκομαι στο σωστό δρόμο για μένα.

Καλύτερα όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΣΠΟΥΔΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Μια Σύντομη Αναδρομή

Πρώτο πτυχίο

Ξεκίνησα με σπουδές Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά μετά το πτυχίο και αφού ξεκίνησα να δουλεύω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, άρχισα ερασιτεχνικά να μελετάω ψυχολογία σε μια προσπάθεια να καταλάβω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους γύρω μου.

Δεύτερο πτυχίο

Λίγα χρόνια μετά και αφού πέρασα πρώτη στις κατατακτήριες εξετάσεις, βρέθηκα να σπουδάζω στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι βαθμοί μάλλον έχουν μικρή σημασία, αλλά, για μένα, το ότι ολοκλήρωσα το πτυχίο Ψυχολογίας με άριστα και είχα την τιμή να απαγγείλω τον όρκο στην τελετή αποφοίτησης, είναι ενδεικτικά του ενθουσιασμού και της ενέργειας που αφιέρωσα σε εκείνες τις σπουδές.

Στροφή στη συμβουλευτική

Το επόμενο "λογικό" βήμα ήταν η απόφασή μου να εκπαιδευτώ στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία, τα δύο εφαρμοσμένα αντικείμενα της Ψυχολογίας που έβρισκα περισσότερο ενδιαφέροντα και γοητευτικά.

Το ενδιαφέρον μου για τη Συμβουλευτική προέκυψε μέσα από την προσωπική μου εμπειρία και διαπίστωση ότι όλοι έχουμε ανάγκη να μας ακούνε, να μας αποδέχονται και να μας καταλαβαίνουν, κι ότι αυτό, στις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση επάνω μας αλλά και στις αλληλεπιδράσεις μας.

Από τις διαθέσιμες τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, εκείνη που με κέρδισε ήταν η Προσωποκεντρική Προσέγγιση του αμερικανού ψυχολόγου Carl Rogers. Η έμφαση της συγκεκριμένης προσέγγισης στην ελευθερία και ενδυνάμωση του ανθρώπου, φαινόταν να ταιριάζει απόλυτα με τη δική μου φιλοσοφία περί κοινωνικής δικαιοσύνης, σεβασμού της υποκειμενικότητας και αμφισβήτησης των εκάστοτε περιοριστικών κοινωνικών δομών.

The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change.
Carl Rogers

Tο 2010, μετά από τρία χρόνια ακαδημαϊκής και βιωματικής εκπαίδευσης, απέκτησα το Δίπλωμά μου στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική από το University of Strathclyde Glasgow (σε συνεργασία με το Institution for Counselling and Psychological Studies – ICPS).

Περισσότερο από κάθε ακαδημαϊκό τίτλο, το βιωματικό κομμάτι της εκπαίδευσής μου ήταν το καθοριστικότερο για την επαγγελματική και προσωπική μου ανάπτυξη, ενώ, συγχρόνως, ήταν μία από τις πιο πλούσιες αλλά και συναισθηματικά έντονες εμπειρίες της ζωής μου.

Ο τρόπος ύπαρξης και δουλειάς με τους ανθρώπους, τον οποίο είχα επιλέξει να μάθω και να ασκήσω ως ψυχολόγος, αποδείχτηκε ιδιαίτερα απαιτητικός και προκλητικός.

Ενώ στη θεωρία προσυπέγραφα τη βασική στάση της Προσωποκεντρικής, δηλαδή το να βάλεις στην άκρη το δικό σου πλαίσιο αναφοράς ώστε να μπορέσεις να ακούσεις πραγματικά τον άλλο, στην πράξη, όπως αποδείχθηκε, είχα αγκυλώσεις και προκαταλήψεις που θόλωναν το βλέμμα μου. Έστω και χωρίς να το συνειδητοποιώ πλήρως, θεωρούσα τις δικές μου θέσεις και αρχές ως απόλυτα “αληθινές” και μου πήρε κάποιο χρόνο μέχρι να μπορέσω να αποδεχθώ ότι ήταν απλώς οι δικές μου “αλήθειες”.

Από την άλλη, κλήθηκα να ασκηθώ σε έναν τρόπο σχετίζεσθαι πολύ ξένο και σχεδόν προκλητικό σε σχέση με το πώς έχουμε μάθει να σχετιζόμαστε οι περισσότεροι.

Πέρασε κάποιο διάστημα μέχρι να νιώσω άνετα συνδεόμενη με τους ανθρώπους σε συνθήκες γνήσιου ενδιαφέροντος, αποδοχής και αυθεντικότητας, όπου κανένας δεν προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο ή εξουσία σε κανέναν.

Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες ήταν το να καταφέρω να “παντρέψω” τη θεωρία της συμβουλευτικής με τη δική μου κοσμοθεωρία με έναν τρόπο που να μου ταιριάζει και να μην αλλοιώνει αυτό που είμαι. Καταλάβαινα ότι μόνο έτσι θα κατάφερνα να οικοδομήσω μια προσωπική επαγγελματική ταυτότητα και να γίνω αυθεντικά βοηθητική για τους άλλους.

Η ματιά μου απέναντι στην Ψυχολογία και Συμβουλευτική ήταν και είναι κριτική – στο βαθμό που μπορώ, προσπαθώ κάθε στιγμή να παρατηρώ, αναλύω, αποδομώ και αναδομώ την ψυχολογική θεωρία και πρακτική, αποφεύγοντας τον πειρασμό να “βολεύομαι” σε έτοιμες θέσεις και αρχές.

Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν αναμένω από τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μου να ασπαστούν άκριτα κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία ή να αντικαταστήσουν τη δική τους κοσμοθεωρία με τη δική μου ή κάποια άλλη.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το Σήμερα

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΜΕ ΡΩΤΑΝΕ ΤΙ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ.

Μάθετε πώς ασκώ τη συμβουλευτική στην πράξη.

Σήμερα δουλεύω ως επαγγελματίας ψυχολόγος και προσωποκεντρική σύμβουλος, στο ιδιωτικό μου γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Μετράω γύρω στα 10 χρόνια εμπειρίας στη συμβουλευτική, αλλά και γύρω στα 15 χρόνια εμπειρίας στους τομείς του μάρκετινγκ, του μάνατζμεντ, του λιανικού εμπορίου και της διοικητικής υποστήριξης.

Με χαρά διαπιστώνω ότι η εμπειρία μου σε τομείς πέραν της ψυχολογίας και της συμβουλευτικής αποδεικνύεται ένα πολύτιμο εφόδιο στη δουλειά μου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, έμαθα πολλά για τους ανθρώπους και όσα τους κινητοποιούν ή τους παρακωλύουν, έζησα από κοντά τον αγώνα τους για επιβίωση και εκτέθηκα σε μεγάλο φάσμα ανθρώπινων συμπεριφορών και κοινωνικών συνθηκών. Πρόκειται για πλούσια εμπειρία ζωής που, ως κομμάτι της ιστορίας μου, αισθάνομαι ότι έρχεται και εμπλουτίζει σήμερα τη δουλειά μου με τους πελάτες.

Πέρα όμως από την όποια εκπαίδευση και εμπειρία, οι ίδιοι οι πελάτες μου, οι οποίοι έρχονται σε μένα από από πολλές διαφορετικές θέσεις της ζωής, είναι εκείνοι που πραγματικά με διδάσκουν τα πιο σπουδαία μαθήματα για τον άνθρωπο και την ίδια τη ζωή. Γι’ αυτό, πολύ συχνά, αισθάνομαι ως αληθινό προνόμιο και ιδιαίτερη τιμή το ότι με εμπιστεύονται και μου επιτρέπουν να τους συνοδεύσω στο ταξίδι τους προς μεγαλύτερη αυτογνωσία και αυτοπραγμάτωση.

H πορεία προς το να γίνω όλα όσα τελικά είμαι και, κυρίως, οι δυσκολίες που συνάντησα στη διαδρομή, με έκαναν να αποκτήσω βαθιά εκτίμηση και θαυμασμό για τους ανθρώπους και τους αγώνες τους. Με “ανάγκασαν” να βάλω στην άκρη τον εγωισμό μου και να ενδιαφερθώ για εκείνους αληθινά, έχοντας γνήσια περιέργεια για το ποιοι είναι και ποια είναι η ιστορία τους.

Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου ως επαγγελματίας είναι η αίσθηση ότι συμβάλλω, έστω σε μικρό βαθμό, στο να μετακινηθούν οι άνθρωποι που συναντώ σε μία θέση μεγαλύτερης αυθεντικότητας.

Η δική μου δουλειά και μαζί ο μοναδικός μου στόχος, είναι να προσφέρω, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις θεραπευτικές εκείνες συνθήκες που μπορούν να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.

Η προσωπική μου διαδρομή φυσικά δεν έχει τελειώσει. Όπως συνηθίζουμε να λέμε συχνά, το ταξίδι πάντα συνεχίζεται.

O θεραπευτής, λένε, μπορεί να “συνοδεύσει” τον πελάτη του μόνο μέχρι το σημείο όπου έχει φτάσει και ο ίδιος. Χωρίς αμφιβολία έχω προχωρήσει αρκετά, βρίσκομαι πολύ μακριά από την αφετηρία μου, αλλά προφανώς έχω κι άλλο δρόμο μπροστά μου. Χαίρομαι πάντως να συναντώ και να δουλεύω με ανθρώπους σε όποιο σημείο της δικής τους διαδρομής κι αν βρίσκονται. Κάποια πράγματα μπορώ σίγουρα να τους τα δείξω εγώ και κάποια άλλα μπορούν να μου τα δείξουν εκείνοι…

Σε όλες τις περιπτώσεις, η μεταβλητή με τη μεγαλύτερη θεραπευτική ή ακόμα και μεταμορφωτική δύναμη, είναι η ίδια η Συνάντηση.

Β. Φ.

ΓΙΝΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω. Μάθετε πώς τοποθετούμαι συμβουλευτικά ώστε να διευκολύνω τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τις αλλαγές που έχουν νόημα για τους ίδιους.

Πιστεύω ότι ο πελάτης είναι ο μόνος ειδικός στη δική του ζωή.

Εισέρχομαι στη θεραπευτική σχέση ως πρόσωπο με στόχο να συναντήσω ένα άλλο πρόσωπο.

ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.

01

M. Sc. Degree in Person-Centred Counselling
UNIVERSITY OF STRATHCLYDE-ICPS

02

P.G. Diploma in Person-Centred Counselling
UNIVERSITY OF STRATHCLYDE-ICPS

03

P.G. Certificate in Person-Centred Counselling
UNIVERSITY OF STRATHCLYDE-ICPS

04

B.Sc. in Psychology
PANTEION UNIVERSITY OF SOCIAL AND POLITICAL SCIENCES

05

B.A. in Communication & Marketing
ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS & BUSINESS

Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου για όλη την επικράτεια από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής με αρ. πρωτοκόλλου 1972/24-3-2009.

ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ