Skip to content

Πρακτικά Ζητήματα Θεραπείας

Συχνές ερωτήσεις για τις πρακτικές όψεις της συμβουλευτικής.

ΕΝΑ ΑΤΥΠΟ ΑΛΛΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ "ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ"

Πρακτικές Πλευρές της Συμβουλευτικής Διαδικασίας

Όσα αναφέρονται παρακάτω σκιαγραφούν το πλαίσιο εντός του οποίου αισθάνομαι ότι μπορώ να δουλέψω αποτελεσματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιμέρους σημεία δεν δύνανται να τροποποιηθούν λόγω ειδικών συνθηκών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

01

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΧΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ;

Προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο ιδιωτικό μου γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής ή διαμονής του πελάτη, τα ραντεβού γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο, μέσω τηλεφώνου ή Skype ή με κάποιο συνδυασμό αυτών.

Τα ραντεβού είναι πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα για ραντεβού το σαββατοκύριακο.

Σε γενικές γραμμές, προσπαθώ να είμαι όσο πιο ευέλικτη μπορώ σε σχέση με τις ημέρες και ώρες που προσφέρω ώστε να ταιριάζουν με το πρόγραμμα των πελατών.

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.

02

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ; ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΩ;

Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας σχετικά με το πόσο πρέπει να διαρκεί μια συνεδρία ή πόσο πρέπει να διαρκεί μια θεραπεία, αλλά αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του πελάτη και τη χρήση της θεραπείας που θέλει να κάνει τη δεδομένη στιγμή.

Με τους περισσότερους πελάτες, κάθε συνεδρία διαρκεί γύρω στη μία ώρα.

Συνήθως προτείνω συνεδρίες σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση ώστε να διατηρείται η συνέχεια μεταξύ των συνεδριών, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο πελάτης σχετικά με τη συχνότητα που αισθάνεται καλύτερη για τον ίδιο.

Το αν η θεραπεία θα είναι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια, επίσης εξαρτάται από τις ανάγκες του πελάτη.

Για κάποιους μία μοναδική συνεδρία μπορεί να είναι καθαρτική και αρκετή, για άλλους 5 ή 6 συνεδρίες μπορεί να είναι επαρκείς για να διερευνήσουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα και για άλλους μπορεί να χρειάζεται πολύμηνη ή πολύχρονη δουλειά αν θέλουν να διερευνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της εμπειρίας τους.

Για μένα το σημαντικό είναι να καταστήσω σαφές ότι, παρόλο που θα πω τη γνώμη μου αν μου ζητηθεί, η τελική απόφαση σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια, αλλά και τον τερματισμό της θεραπείας είναι του πελάτη.

ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ, ΔΙΣΤΑΓΜΟΥΣ Ή ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

03

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ;

Κάθε συνεδρία είναι μοναδική και διαφορετική από τις άλλες και δεν υπάρχει “σωστή” ή “λάθος” συνεδρία.

Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κάθε συνάντηση όπως εκείνος νομίζει και να καθορίσει το περιεχόμενο, την κατεύθυνση και τον ρυθμό της ανάλογα με τις δικές του ανάγκες.

Αυτό που δεν πρέπει να περιμένετε ότι θα συμβεί σε μία συνεδρία είναι να σας δώσω συμβουλές ή να σας πω τι να κάνετε, να χρησιμοποιήσω “έτοιμες λύσεις” ή τεχνικές, να σας πιέσω να μιλήσετε για κάτι που δεν θέλετε να μιλήσετε, να σας υπερασπιστώ έναντι τρίτων ή να σχετιστώ μαζί σας σε προσωπικό επίπεδο.

Αυτό που πρέπει να περιμένετε ότι θα συμβεί σε μία συνεδρία είναι να σας ακούσω με όσο περισσότερο σεβασμό και προσοχή μπορώ χωρίς να κρίνω αυτό που λέτε, να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να σας κατανοήσω και να είμαι όσο περισσότερο αληθινή μπορώ μαζί σας και σε σχέση με όσα μου μεταφέρετε.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου πάντως, μια “καλή” συνεδρία αφήνει τη γεύση της αληθινής συνάντησης – ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, δίνει την αίσθηση ότι υπήρξε βαθιά και γνήσια επικοινωνία με έναν άλλο άνθρωπο.

Ο θεραπευτής, άντρας ή γυναίκα, αποφεύγει να ενδυναμώσει, να συμβουλέψει, να παίξει παιχνίδια εξουσίας ή να συσκοτίσει τη διαδικασία της θεραπείας. Τοποθετείται ισότιμα απέναντι στον πελάτη και τον αφήνει ελεύθερο να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τη θεραπεία.

Το πιο αξιόπιστο θεραπευτικό εργαλείο που διαθέτει ο θεραπευτής είναι ο ίδιος ο εαυτός του, η παρουσία του.

04

ΠΟΣΟ ΧΡΕΩΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ;

Η χρέωση κινείται περίπου στις τρέχουσες τιμές της αγοράς για επαγγελματικές ψυχολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η χρέωση είναι στάνταρ, αλλά έχω τη δυνατότητα να προσφέρω συνεδρίες σε μειωμένη τιμή σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις (για παράδειγμα, σε φοιτητές, ανέργους ή άλλες ειδικές συνθήκες).

Σημειώστε ότι στο βαθμό που μπορώ, καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε το οικονομικό κόστος να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην απόφαση κάποιου να ξεκινήσει συμβουλευτική.

Όταν νιώθω ανάξιος, ανεπαρκής, ανασφαλής, ένοχος, κακός, άσχημος, χαζός, βαρετός, ανεπιθύμητος, ασήμαντος, αποτυχημένος… Όταν νιώθω μόνη στον κόσμο, ότι κανείς δεν με αγαπάει, ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει…

Σε ποιες περιπτώσεις είναι βοηθητική μια θεραπευτική εμπειρία;

05

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ;

Σε περίπτωση που ο πελάτης επιθυμεί ή χρειάζεται να ακυρώσει ένα ραντεβού, προτιμώ να με ειδοποιεί το συντομότερο δυνατό και να το προγραμματίζουμε εκ νέου, εάν είναι εφικτό.

Ραντεβού που ακυρώνονται σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών ή ραντεβού που χάνονται λόγω μη προσέλευσης χωρίς ειδοποίηση, χρεώνονται κανονικά στην τιμή της συνεδρίας.

Σημειώστε πάντως σε σχέση με τα ανωτέρω ότι έκτακτες καιρικές συνθήκες ή απρόοπτα γεγονότα συνήθως λαμβάνονται υπόψη.

Θεωρητικά Εργαλεία

Διαβάστε 5 θεωρητικές κατασκευές που βρίσκω χρήσιμες, ενδυναμωτικές και απελευθερωτικές για τον άνθρωπο.

Ενημερωθείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο για 5 θεωρητικές κατασκευές που βρίσκω χρήσιμες, ενδυναμωτικές και απελευθερωτικές για τον άνθρωπο.

Προσωποκεντρική Προσέγγιση

Η Προσωποκεντρική Προσέγγιση του Carl Rogers ως εργαλείο κατανόησης της προσωπικότητας, της “ψυχοπαθολογίας” και της θεραπείας.

06

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ;

Κατά την άσκηση του επαγγέλματός μου έχω ηθική και νομική υποχρέωση να τηρώ πλήρη εχεμύθεια για ό,τι περιέρχεται σε γνώση μου από την ιδιωτική ζωή και τις πράξεις του πελάτη.

Η μόνη περίπτωση που υποχρεούμαι να παραβιάσω το απόρρητο είναι να περιέλθει στην αντίληψή μου σχέδιο ή προπαρασκευή τέλεσης κακουργήματος.

Επιπλέον, δικαιούμαι να παραβιάσω το απόρρητο σε οποιαδήποτε περίπτωση κρίνω ότι κινδυνεύει η ζωή και ασφάλεια του πελάτη μου ή η ζωή και η σωματική ακεραιότητα τρίτων.

Σημειώστε ότι οι περιπτώσεις άρσης του απορρήτου είναι εξαιρετικά σπάνιες και η εμπιστευτικότητα όσων μοιράζεστε μαζί μου είναι απολύτως διασφαλισμένη.

[Μέσω της θεραπείας...] Tο άτομο γίνεται όλο και πιο πολύ ο εαυτός του – όχι ένα προσωπείο συμμόρφωσης στους άλλους, μια κυνική άρνηση κάθε συναισθήματος, ή μια βιτρίνα διανοητικής λογικής, αλλά μια διαδικασία που ζει, αναπνέει, αισθάνεται, μεταβάλλεται –
εν συντομία γίνεται πρόσωπο.
CARL ROGERS

Είστε έτοιμοι και έτοιμες να γίνετε όλα όσα μπορείτε να γίνετε;

Εγγραφή στο Newsletter

Μείνετε σε επαφή μαζί μου για να ενημερώνεστε πρώτοι για οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει στο Ψυχολογώ.

Τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα και εμπιστευτικά. Όροι Χρήσης.

ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ