Skip to content

Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία

Αποδομήστε και αναδομήστε την ιστορία σας, βρείτε τη θέση σας στο χώρο και στο χρόνο και γίνετε όλα όσα μπορείτε να γίνετε.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Ο Τρόπος μου να Ασκώ τη Συμβουλευτική

Ο δικός μου τρόπος να σχετίζομαι συμβουλευτικά με τους ανθρώπους προσπαθεί να τους διευκολύνει στο να κατανοήσουν ποιοι είναι και να πραγματοποιήσουν εκείνες τις αλλαγές που έχουν νόημα για τους ίδιους.

1 Η προσέγγισή μου

Κατά κύριο λόγο, δουλεύω με βάση την προσωποκεντρική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να βρει τις δικές του απαντήσεις και τη δική του κατεύθυνση στη ζωή.

Η κεντρική υπόθεση που διατρέχει τη δουλειά μου είναι ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε προς το να γίνουμε όλα όσα μπορούμε να γίνουμε.

Τα τελευταία χρόνια, επιπλέον της προσωποκεντρικής προσέγγισης, βρίσκω ενδιαφέρουσες και βοηθητικές πολλές ιδέες της υπαρξιακής προσέγγισης, της φεμινιστικής προσέγγισης, ενώ συγχρόνως εποπτεύω τη δουλειά μου υπό το πρίσμα του κοινωνικού κονστρουξιονισμού. 

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΟΜΜΕΝΗ ΡΕΤΟΥΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ:

Είμαι όσο περισσότερο αληθινή μπορώ εντός της συμβουλευτικής σχέσης, προσεγγίζω τον πελάτη με σεβασμό και θετική στάση και προσπαθώ να κατανοώ σε βάθος τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες του.

Στα πλαίσια της προσωποκεντρικής θεραπείας, αυτού του τύπου η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση είναι η ίδια η θεραπεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πελάτης νιώθει ελεύθερος και ασφαλής να χρησιμοποιήσει τη θεραπεία με όποιο τρόπο επιθυμεί, είτε αυτό αφορά τη διερεύνηση μιας συγκεκριμένης εμπειρίας, την κατανόηση της αίσθησης που έχει για τον εαυτό του ή την εξέταση του πώς βιώνει τη ζωή του και βγάζει νόημα από όσα του συμβαίνουν.

Από την πλευρά μου, προσπαθώ να είμαι μαζί με τον πελάτη κάθε στιγμή της διαδικασίας και να τον ακολουθώ οπουδήποτε θέλει να πάει, χωρίς να επιβάλλω συγκεκριμένη ατζέντα ή πλαίσιο για τη μορφή και κατεύθυνση της θεραπείας.

Προφανώς, ως πρόσωπο μέσα στη σχέση με συγκεκριμένες ιδιότητες και εμπειρίες, μπορώ να επηρεάσω τη διαδικασία με συγκεκριμένους τρόπους. Η ευθύνη μου είναι να έχω πλήρη επίγνωση αυτής της επιρροής και να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτή σχετικά με τη στάση μου ως προς τη θεραπεία.

Για το λόγο αυτό, αποφεύγω να σχετιστώ με τον πελάτη από τη θέση του ειδικού. Πιστεύω ότι ο πελάτης είναι ο μόνος ειδικός στη δική του ζωή και εισέρχομαι στη θεραπευτική σχέση ως πρόσωπο, με στόχο να συναντήσω ένα άλλο πρόσωπο.

Το πιο αξιόπιστο θεραπευτικό εργαλείο που διαθέτει ο θεραπευτής και μπορεί να προσφέρει στον πελάτη είναι ο ίδιος ο εαυτός του, η παρουσία του.

Η Θεραπευτική Συνάντηση

Ο θεραπευτής, άντρας ή γυναίκα, αποφεύγει να ενδυναμώσει, να συμβουλέψει, να παίξει παιχνίδια εξουσίας ή να συσκοτίσει τη διαδικασία της θεραπείας. Τοποθετείται ισότιμα απέναντι στον πελάτη και τον αφήνει ελεύθερο να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τη θεραπεία.

ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ;

Έχετε δισταγμούς, προβληματισμούς ή ερωτήματα γύρω από τη θεραπεία;

2 Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία

Η ψυχολογική θεραπεία αγγίζει σχεδόν όλες τις ανθρώπινες εμπειρίες – από τις λεγόμενες “φυσιολογικές” μέχρι τις αποκαλούμενες “διαταραχές”.

Κάποιοι πελάτες βιώνουν έντονο άγχος, καταθλιπτική διάθεση ή κάποιου είδους τραύμα, άλλοι διανύουν μια περίοδο κρίσης ή απώλειας, όπως το πένθος, ο τερματισμός μιας σχέσης και η αντιμετώπιση συγκρούσεων, ενώ κάποιοι άλλοι επιθυμούν να μάθουν και να καταλάβουν περισσότερα για τους ίδιους.

Εκείνο που διαπιστώνω συχνά είναι ότι, πίσω ή γύρω από το πρόβλημα που αρχικά παρουσιάζεται στη θεραπεία, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια διάχυτη ανησυχία, αβεβαιότητα ή δυσφορία εξαιτίας της αίσθησης ότι δεν είναι οι άνθρωποι που θα ήθελαν να είναι και δεν ζουν τη ζωή που θα ήθελαν να ζουν.

Στην πορεία της θεραπείας, φαίνεται να στρέφονται προς τη διερεύνηση ευρύτερων ζητημάτων, όπως είναι η εγκυρότητα των επιλογών τους, η τοποθέτησή τους σε σχέση με τους άλλους, η αίσθηση που έχουν για την αξία τους και το νόημα της ζωής τους.

Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι στη δουλειά μου αποφεύγω να χρησιμοποιώ την ψυχιατρική ορολογία, παρόλο που ως ψυχολόγος γνωρίζω τη γλώσσα της ψυχιατρικής και έχω επαρκείς γνώσεις ψυχοπαθολογίας.

flower-5571787_1920

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ...

Προτιμώ να σκέφτομαι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι συγκυριακά λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτοι, ότι έχουν μάθει να αρνούνται ή να διαστρεβλώνουν τις εμπειρίες τους, ότι ο τρόπος τους να υπάρχουν είναι απροσπέλαστος ή ότι έχουν αποξενωθεί και αποσυνδεθεί από τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.

Προφανώς αναγνωρίζω και σέβομαι το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τι τους συμβαίνει, βρίσκουν τις διαγνώσεις βοηθητικές. Συνεργάζομαι με ψυχίατρο και, αν μου ζητηθεί, βοηθάω στην αξιολόγηση της κατάστασης του πελάτη και στην απόφαση για το αν μια ψυχιατρική γνώμη θα ήταν ωφέλιμη.

Η δική μου δουλειά δεν κινείται μόνο προς την κατεύθυνση της μείωσης των “συμπτωμάτων”, αλλά προσεγγίζει τον πελάτη ολιστικά και φαινομενολογικά: Προσπαθώ να συνομιλώ με ολόκληρο τον άνθρωπο και να κατανοώ πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται την εμπειρία του – “διαταραγμένη” ή μη.

Σημειώστε ότι αισθάνομαι άνετα να δουλεύω με μεγάλο φάσμα ανθρώπινων εμπειριών, αλλά αν αντιληφθώ ότι δεν μπορώ να είμαι βοηθητική με συγκεκριμένες εμπειρίες, παραπέμπω σε συνάδελφο.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Έχει έρθει η ώρα όταν νιώθω ανάξιος, ανεπαρκής, ανασφαλής, ένοχος, κακός, άσχημος, χαζός, βαρετός, ανεπιθύμητος, ασήμαντος, αποτυχημένος…

Έχει έρθει η ώρα όταν νιώθω μόνη στον κόσμο, ότι κανείς δεν με αγαπάει, ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει.

3 Οι δισταγμοί λίγο πριν την απόφαση για θεραπεία

Η απόφαση να δουλέψει κανείς με έναν θεραπευτή είναι πολύ προσωπική διαδικασία και συχνά περικλείει ποικίλους προβληματισμούς.

Κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη λήψη βοήθειας ως ένδειξη αδυναμίας. Νιώθουν δισταγμό, φόβο ή ντροπή να εμπιστευτούν και να αποκαλύψουν τις σκέψεις ή τα συναισθήματά τους. Αισθάνονται άβολα στην ιδέα ότι κάποιος θα ασχοληθεί μαζί τους ή τρομοκρατούνται με το πλησίασμα. Υποτιμούν αυτό που ονομάζεται “ψυχικός κόσμος”, θεωρούν την ψυχολογία “μη σοβαρή” επιστήμη ή έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για τους θεραπευτές και τη θεραπεία.

Αν έχετε ανάγκη να μιλήσετε και δεν υπάρχει κάποιος κατάλληλος, αν κάτι σας φταίει και δεν ξέρετε τι, αν μια αίσθηση έλλειψης ικανοποίησης ή κενού έρχεται και επανέρχεται, αν σας προβληματίζουν κάποιες συμπεριφορές σας ή εκδηλώνετε “συμπτώματα”, αν αισθάνεστε ότι η ζωή σάς πηγαίνει αντί να την πηγαίνετε, να ξέρετε ότι η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.

Ως προς το ερώτημα για το αν εγώ είμαι η κατάλληλη σύμβουλος για εσάς, σημειώστε ότι προσφέρω μία δωρεάν τηλεφωνική συνεδρία 15 λεπτών, όπου μπορούμε να διερευνήσουμε τις προσδοκίες και τα ερωτήματά σας, καθώς και να αποφασίσουμε αν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί.

contents-936685_1920

Κλείστε μία δωρεάν 15λεπτη τηλεφωνική συνεδρία.

4 Τα οφέλη που αποκομίζουν οι άνθρωποι μέσα από τη διαδικασία της συμβουλευτικής/θεραπείας

Ο κάθε πελάτης είναι διαφορετικός και χρησιμοποιεί τη συμβουλευτική με τον δικό του μοναδικό τρόπο, επομένως τα οφέλη είναι πάντοτε διαφορετικά για τον καθένα.

Παρόλα αυτά, οι πελάτες που αισθάνονται ότι ωφελούνται από τη θεραπευτική διαδικασία, πολύ συχνά φαίνεται να κινούνται προς τις εξής κατευθύνσεις:

Σταδιακά, η στάση τους προς τον εαυτό τους γίνεται λιγότερο επικριτική και αισθάνονται μεγαλύτερη εκτίμηση και αποδοχή για αυτό που είναι την κάθε στιγμή.

Γίνονται περισσότερο ανοιχτοί στις εμπειρίες τους και τολμούν να βιώσουν σκέψεις και συναισθήματα που παλαιότερα απωθούσαν ή στα οποία δεν είχαν πρόσβαση.

Νιώθουν λιγότερη ψυχολογική ένταση και γίνονται περισσότερο ευέλικτοι και δημιουργικοί στη συμπεριφορά τους απέναντι στις καταστάσεις.

Εκδηλώνουν μεγαλύτερη αποδοχή και ενσυναίσθηση στη στάση τους προς τους άλλους και μπορούν να είναι περισσότερο αληθινοί όταν σχετίζονται μαζί τους.

Έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και επιλέγουν να κινηθούν προς τις κατευθύνσεις που πραγματικά επιθυμούν.

Με δυο λόγια, φαίνεται να γίνονται περισσότερο αυθεντικοί – χωρίς διαστρεβλώσεις ή αυταπάτες, τείνουν να γίνουν όλα όσα μπορούν να γίνουν.

background-2796223_1920

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ

Απομακρύνονται από τα προσωπεία και δεν νιώθουν πλέον την ανάγκη να είναι περισσότερα ή λιγότερα από όσα είναι προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ένα άρθρο που, κρατώντας αποστάσεις από τις θεωρητικές διαμάχες γύρω από την έννοια του εαυτού, περιγράφει τη διαδικασία μέσα από την οποία καταφέρνουμε να πραγματώσουμε το δυναμικό μας ή αλλιώς, κατά τη γνωστή ρήση του Νίτσε, γινόμαστε οι άνθρωποι που είμαστε.

Είστε έτοιμοι και έτοιμες να γίνετε όλα όσα μπορείτε να γίνετε;

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε για τη “θεωρία” πίσω από την πρακτική, διαβάστε για το φιλοσοφικό υπόβαθρο της δουλειάς μου.

Πρακτικά Ζητήματα Θεραπείας

Συχνές ερωτήσεις για τις πρακτικές όψεις της συμβουλευτικής διαδικασίας. 

ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ