Skip to content

Η κοσμοθεωρία μου

Η θεωρία πίσω από την πρακτική.

ΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ

Το Φιλοσοφικό μου Υπόβαθρο

Οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη φιλοσοφία που διαπνέει τη δουλειά μου ως ψυχολόγου και συμβούλου.

01

Ο τρόπος που εγώ κατανοώ και ασκώ τη θεραπεία, δεν έχει καμία φιλοδοξία να είναι ο “μοναδικός” ή ο “καλύτερος” τρόπος. Είναι ο δικός μου συγκεκριμένος τρόπος και βασίζεται στις δικές μου μοναδικές εμπειρίες ως πελάτη, εκπαιδευόμενου και επαγγελματία της θεραπείας.

02

Βλέπω τον άνθρωπο μέσα από ένα υπαρξιακό πλαίσιο αναφοράς που σημαίνει ότι προσυπογράφω την ιδέα ότι αυτό που είμαστε οι άνθρωποι είναι αποτέλεσμα του πώς προσδίδουμε νόημα και ερμηνεύουμε τις εμπειρίες μας.

03

Με ενδιαφέρει το πώς ο κάθε άνθρωπος κατασκευάζει την υποκειμενικότητά του – το πώς αντιλαμβάνεται δηλαδή την κάθε εμπειρία του και ποιος είναι ο τρόπος του να υπάρχει και να αποκρίνεται στον κόσμο.

ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΘΕΩΡΙΑ;

Αν πιστεύετε ότι τα θεωρητικά εργαλεία που χρησιμοποιείτε χρειάζονται διεύρυνση ή εμπλουτισμό, διαβάστε μερικές θεωρίες που βρίσκω χρήσιμες, ενδυναμωτικές και απελευθερωτικές για τον άνθρωπο.

Προσωπικά, έχω πειστεί για τη θέση της προσωποκεντρικής θεωρίας ότι όλοι έχουμε τις δυνατότητες να γίνουμε όλα όσα μπορούμε να γίνουμε και ότι η συμβουλευτική είναι ένας τρόπος να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, ιδίως όταν έχει μπλοκαριστεί ή διαστρεβλωθεί από τις εμπειρίες της ζωής.

Τέτοιες εμπειρίες είναι όσες μας μαθαίνουν ότι πρέπει να αρνούμαστε ή να διαστρεβλώνουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, καθώς και να ζούμε με συγκεκριμένους τρόπους, προκειμένου να λάβουμε αποδοχή από τους άλλους.

Νομίζω ότι μεγάλο μέρος της ανθρώπινης δυσφορίας οφείλεται σε αυτή την κατάσταση έλλειψης αυθεντικότητας και πιστεύω ότι η θεραπευτική σχέση μπορεί να λειτουργήσει ως διορθωτική εμπειρία σε αυτή την ασυμφωνία.

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Μάθετε πώς διαστρεβλώνεται η αίσθηση του εαυτού μας και ανακόπτεται το δυναμικό μας όταν στο ξεκίνημα της ζωής μας δεν νιώσουμε ότι μας αγαπούν άνευ όρων για όλα όσα είμαστε, σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε την κάθε στιγμή.

Για μένα, η έμφαση στην υποκειμενική εμπειρία του πελάτη δεν σημαίνει ότι αγνοούνται οι κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της “ψυχολογικής δυσφορίας”.

Ως επαγγελματίας, έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έννοια της δύναμης στις κοινωνικές σχέσεις, την κριτική ψυχολογία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την άσκηση της θεραπείας με έναν απελευθερωτικό τρόπο.

Στα πλαίσια της προσέγγισης που δουλεύω, ο θεραπευτής και ο πελάτης συμμετέχουν όσο το δυνατόν πιο ισότιμα στη διαδικασία. Ο θεραπευτής δεν ασκεί εξουσία στον πελάτη – δεν τον κατευθύνει, δεν του υποδεικνύει, δεν του επιβάλλει τις “θεωρίες” του και, κυρίως, δεν τον αποδυναμώνει, αλλά ούτε τον ενδυναμώνει. Τον σέβεται ως αυθύπαρκτο και αυτόνομο ον χωρίς να προσπαθεί να του “κάνει κάτι”.

Η ψυχολογική θεραπεία γίνεται αντιληπτή περισσότερο ως μια υπαρξιακή και πολιτική πρακτική, παρά ως κάποιου είδους “ιατρική” εργασία.

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Η γνώμη μου είναι ότι η θεραπεία μπορεί να είναι πραγματικά βοηθητική, αλλά και απελευθερωτική ή επαναστατική ακόμα, όταν βρίσκεται σε επαγρύπνηση σε σχέση με την επιρροή που ασκούν στους ανθρώπους οι ποικίλες δομές εξουσίας.

Κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώντας να λαμβάνω υπόψη μου τις συγκεκριμένες συνθήκες ζωής του πελάτη και έχοντας αυξημένη επίγνωση της επίδρασης που μπορεί να ασκήσει στη θεραπευτική σχέση η δική μου κοινωνικοπολιτική ταυτότητα και ο θεσμικός μου ρόλος ως επαγγελματία.

Μία βασική θέση της κριτικής ψυχολογίας είναι ότι η παραδοσιακή ψυχολογία, στις δυτικές κοινωνίες, συντελεί στη διατήρηση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, υποστηρίζοντας κοινωνικούς θεσμούς που ενισχύουν τις μη ικανοποιητικές συνθήκες ζωής.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Ως άνθρωπος, έχω εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και πολιτικά είμαι αισιόδοξη – θεωρώ εφικτή την προσωπική και κοινωνική αλλαγή και πιστεύω ότι ο άνθρωπος μπορεί να κινηθεί προς μεγαλύτερη ελευθερία.

Επέλεξα να κάνω τη δουλειά που κάνω γιατί θεωρώ ότι βοηθά τους ανθρώπους, εντός των δεδομένων φυσικών, κοινωνικών ή άλλων περιορισμών τους, να αντιλαμβάνονται τα πράγματα χωρίς διαστρεβλώσεις ή αυταπάτες και να υπάρχουν με μεγαλύτερη ελευθερία χωρίς να περιορίζονται από εξωτερικές προσδοκίες.

Η θεραπευτική σχέση μπορεί να λειτουργήσει για τον πελάτη ως μια...
"διαδικασία εκπαίδευσης στην ελευθερία".
CARL ROGERS

Ψυχολογικές - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.

Η Θεραπευτική Συνάντηση

Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας αυθεντικής σχέσης βοήθειας;

Η Θεραπευτική Συνάντηση

Ο θεραπευτής, άντρας ή γυναίκα, αποφεύγει να ενδυναμώσει, να συμβουλέψει, να παίξει παιχνίδια εξουσίας ή να συσκοτίσει τη διαδικασία της θεραπείας. Τοποθετείται ισότιμα απέναντι στον πελάτη και τον αφήνει ελεύθερο να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τη θεραπεία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φαίνεται τελικά ότι το δυσκολότερο στοίχημα για τους ανθρώπους να είναι η ανάπτυξη μιας διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στις προσωπικές ανάγκες και στις κοινωνικές επιταγές. Μια ισορροπία δηλαδή ανάμεσα στην άκριτη υιοθέτηση της προοπτικής των άλλων και στην οχύρωση πίσω από μια απόλυτα εγωκεντρική προοπτική.

Για μένα, η θεραπεία δεν παγιδεύει τους ανθρώπους στην αυτοανάλυση ούτε τους κάνει ακοινωνικούς, όπως συχνά κατηγορείται.

Αντιθέτως, πιστεύω ότι, η προσωποκεντρική θεραπεία ειδικά, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ουσιαστικότερη επαφή με τους άλλους και μεγαλύτερη επιθυμία ολοκληρωτικής συμμετοχής στη ζωή.

Πότε Χρειάζομαι Θεραπεία;

Σε ποιες περιπτώσεις είναι βοηθητική μια θεραπευτική εμπειρία;

Πότε Χρειάζομαι Θεραπεία;

Όταν νιώθω ανάξιος, ανεπαρκής, ανασφαλής, ένοχος, κακός, βαρετός, ανεπιθύμητος, ασήμαντος, αποτυχημένος.
Όταν νιώθω μόνη στον κόσμο, ότι κανείς δεν με αγαπάει, ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Ο Πελάτης είναι ο Ειδικός

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όπως όλοι οι άνθρωποι έχω κι εγώ τη δική μου φιλοσοφική θεώρηση, αλλά στη δουλειά μου προσπαθώ να βάζω στην άκρη το δικό μου πλαίσιο αναφοράς και να προσεγγίζω την εμπειρία του πελάτη από το δικό του πλαίσιο αναφοράς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκρύπτω τις θέσεις μου ή τα “μυστικά” της θεραπείας ούτε ότι παρακρατώ πληροφορίες που γνωρίζω. Μοιράζομαι τις απόψεις μου αν μου ζητηθεί, διευκρινίζοντας ότι είναι απλώς οι δικές απόψεις και έχοντας εμπιστοσύνη ότι ο πελάτης μπορεί να αξιολογήσει και να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο, ως ο μόνος ειδικός στη δική του ζωή.

Η ΣΧΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Προσπαθώ να είμαι ένας αληθινός άνθρωπος στη θεραπευτική σχέση, ακριβώς επειδή πιστεύω ότι μια αυθεντική σχέση είναι ο βασικότερος θεραπευτικός παράγοντας.

Πρακτικά Ζητήματα Θεραπείας

Έχετε απορίες σχετικά με τις πρακτικές πλευρές της συμβουλευτικής διαδικασίας;

Πρακτικά Ζητήματα Θεραπείας

Ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος, τη διάρκεια, το απόρρητο και όλα τα υπόλοιπα πρακτικά θέματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είστε έτοιμοι και έτοιμες να γίνετε όλα όσα μπορείτε να γίνετε;

ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ