Skip to content

Θεωρητικά Εργαλεία

Θεωρίες που περιγράφουν και αποπειρώνται να εξηγήσουν τον κόσμο.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ

Θεωρίες Κατανόησης του Κόσμου

Εδώ θα βρείτε πέντε θεωρητικές κατασκευές τις οποίες βρίσκω διαφωτιστικές, ενδυναμωτικές και απελευθερωτικές για τον άνθρωπο. Πρόκειται για θεωρίες περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξες, περισσότερο ή λιγότερο πολιτικές, περισσότερο ή λιγότερο σύγχρονες, αλλά για μένα μέσα στην αντιφατικότητά τους είναι όλες χρήσιμες για την κατανόηση της ύπαρξής μας στον κόσμο.

Αποδοχή

Ενσυναίσθηση

Αυθεντικότητα

1. ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Προσωποκεντρική Προσέγγιση

Πρόκειται για μία ανθρωπιστική, φαινομενολογική, υπαρξιακή και κατά βάση θετική και αισιόδοξη ματιά για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Η προσωποκεντρική προσέγγιση επιχειρεί να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα: Πώς γινόμαστε αυτό που είμαστε; Πότε μας ικανοποιεί και πότε μας δυσκολεύει αυτό που είμαστε; Πόσο μακριά είναι αυτό που διαπιστώνουμε ότι είμαστε με αυτό που ιδεατά επιθυμούμε να είμαστε; Πόσο η επιθυμία να είμαστε αυτοί και αυτές που είμαστε συγκρούεται με την επιθυμία να είμαστε αρεστοί και αρεστές; Ποιες είναι οι συνθήκες που μας διευκολύνουν να αναπτύξουμε πλήρως τις δυνατότητές μας; Όλες οι προσωποκεντρικές απαντήσεις βρίσκονται προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης αυτονομίας, ελευθερίας και ολοκλήρωσης.

2. ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Υπαρξιακή Προσέγγιση

Η υπαρξιακή προσέγγιση ασχολείται με το ίδιο το γεγονός της ύπαρξης, με την αγωνία και σύγχυση που προκαλεί το ίδιο το γεγονός ότι είμαστε ζωντανοί και καλούμαστε (χωρίς να έχουμε ερωτηθεί…) να ζήσουμε. Η ανθρώπινη κατάσταση βρίθει από παραδοξότητες: δεν υπάρχει κανένα δοσμένο νόημα πάνω στο οποίο να πατήσουμε, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε όποια επιλογή θέλουμε αλλά συγχρόνως πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη αυτής της επιλογής και παράλληλα αντιμετωπίζουμε ένα σωρό περιορισμούς και όρια στις δυνατότητες μας με τελικό και μεγαλύτερο όριο τον ίδιο το θάνατο. Η υπαρξιακή θεραπεία μάς προσκαλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα χωρίς αυταπάτες, να στοχαστούμε πάνω στην ύπαρξη μας και επίσης να αποδεχτούμε τις προκλήσεις και τα παράδοξα που είναι σύμφυτα με τη ζωή.

Νόημα

Μοναξιά

Ελευθερία

Τέλος

Το

Προσωπικό

Είναι

Πολιτικό

3. ΤΡΙΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Φεμινιστική Προσέγγιση

Η φεμινιστική προσέγγιση στην ψυχολογία αντλεί τις ιδέες της από το πολιτικό κίνημα τους φεμινισμού θέτοντας ως στόχο την εξάλειψη της κοινωνικής και πολιτικής ανισότητας. Ισχυρίζεται ότι όλοι είμαστε μέρος ενός συστήματος στο οποίο οι σχέσεις δύναμης είναι οργανωμένες, μεταξύ άλλων, στη βάση του φύλου. Η φεμινιστική θεραπεία απορρίπτει την έννοια της ενδοψυχικής ψυχοπαθολογίας και αναζητά τις αιτίες των προβλημάτων στο πολιτισμικό και ιστορικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το νόημα της ατομικής εμπειρίας – και αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Η ψυχολογική θεραπεία, αν δεν θέλει απλώς να αναπαράγει ένα άδικο και άνισο στάτους κβο, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της αυτό το δεδομένο.

4. ΤΕΤΑΡΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Κριτική Ψυχολογία

Η κριτική ψυχολογία δεν είναι ένας ακόμα κλάδος της ψυχολογίας. Αποτελεί περισσότερο ένα κίνημα χειραφέτησης και συνεργασίας το οποίο ασκεί κριτική στην παραδοσιακή ψυχολογία. Σύμφωνα με τους κριτικούς ψυχολόγους, ενώ η παραδοσιακή ψυχολογία διατείνεται ότι είναι αντικειμενική, επιστημονική και απολίτικη, στην πραγματικότητα συμβάλλει, ηθελημένα ή άθελά της, στη διαιώνιση στερεοτύπων, αδικιών και καταπιεστικών κοινωνικών δομών. Η κριτική ψυχολογία, σε αντίθεση με την παραδοσιακή, τολμά να διατυπώσει ανοιχτά τον πολιτικό της στόχο: Να γίνει φορέας κοινωνικής αλλαγής, μεταμορφώνοντας την ψυχολογία και συμβάλλοντας, περαιτέρω, στην αλλαγή της κοινωνίας.

Ψυχολογία

για την

Κοινωνική

Αλλαγή

Ο κόσμος

Δομείται

Μέσα από την

Ανθρώπινη

Αλληλεπίδραση

5. ΠΕΜΠΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Κοινωνικός Κονστρουξιονισμός

Η φιλοσοφική θεώρηση του κοινωνικού κονστρουξιονισμού υποστηρίζει ότι οι τρόποι με τους οποίους γνωρίζουμε και κατανοούμε την πραγματικότητα δεν είναι “αντικειμενικοί”, αλλά χωροχρονικά προσδιορισμένοι, ενώ οι άνθρωποι, διαμέσου της γλώσσας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δομούν από κοινού τα νοήματα του εαυτού τους και του κόσμου τους. Οι συνέπειες αυτών των θέσεων είναι προφανείς: δεν υπάρχει ένας εαυτός ξεχωριστός από την κοινωνική συνθήκη που τον δημιούργησε, δεν έχουμε σταθερά και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά ανεξάρτητα από το ιστορικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες ή ηθικές σταθερές, η φύση και η ταυτότητά μας είναι διαποτισμένες από το κοινωνικό. Η θεραπεία επομένως, όπως λέει ο Gergen είναι μια περιπλάνηση στο νόημα όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον κατασκευάζονται και ανακατασκευάζονται.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι ψυχολογικές υπηρεσίες που προσφέρω και σημαντικές επιμέρους όψεις της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΥ

Μάθετε πώς προσεγγίζω θεωρητικά την έννοια της θεραπείας και πώς ασκώ τη συμβουλευτική διαδικασία στην πράξη.

Μία αληθινή σχέση

Προσεγγίζω τον πελάτη με ειλικρίνεια, σεβασμό και θετική στάση προσπαθώντας να κατανοήσω σε βάθος τις εμπειρίες του.

Ζήστε τώρα

την εμπειρία της θεραπείας

Ελάτε να μου διηγηθείτε την ιστορία σας και να βρείτε τη θέση σας στο χώρο και στο χρόνο. Ελάτε να γίνετε όλα όσα θέλετε και μπορείτε να γίνετε.

ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ