Skip to content

Επανεκκίνηση της Ιστορίας, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εφηβικές Φαντασιώσεις

Καθώς η ιστορία ξαναπαίρνει μπροστά* και εμπεδώνεται πλέον η αλλαγή παραδείγματος, τα ιδεολογήματα περί ατομικών ανθρώπινων δικαιωμάτων μοιάζει να αποκαλύπτονται ως αυτό που είναι: αφελείς, ανιστόρητες, απολίτικες και ρομαντικές φαντασιώσεις.

Ο λόγος που έχουμε “δικαιώματα” δεν είναι επειδή ανήκουμε στην αφηρημένη έννοια της “ανθρωπότητας” ή (βιολογίζοντας) στο ανθρώπινο είδος, αλλά επειδή ανήκουμε σε πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς σχηματισμούς που, όπως λέει ο συντηρητικός ιστορικός David Starkey, είναι (ή ήταν) έτοιμοι να πολεμήσουν αν χρειαστεί.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια όσο και αν δεν μας αρέσει.

Ακόμα και η επίκληση της έννοιας του διεθνούς δικαίου, συνεχίζει ο ίδιος ιστορικός, είναι χωρίς νόημα αν καταλάβουμε ότι όλο το δίκαιο εξαρτάται από την κατοχή δύναμης/ισχύος (οικονομικής, γεωπολιτικής, στρατιωτικής).

Το να φαντασιωνόμαστε ότι έχουμε “ατομικά δικαιώματα” ως ξεχωριστές μονάδες, ανεξάρτητα από τους σχηματισμούς στους οποίους ανήκουμε, απλώς και μόνο επειδή είμαστε άνθρωποι είναι σαν να μην βλέπουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Είναι σαν τον έφηβο που καμώνεται ότι είναι ανεξάρτητος αλλά μόλις συμβεί η στραβή θα καθαρίσει η μαμά ή ο μπαμπάς για εκείνον.

Η αφηρημένη επίκληση της “ειρήνης”, τα “ανοιχτά σύνορα”, ο αυτοπροσδιορισμός και άλλα τέτοια (όμορφα κατά τα άλλα) ανθρωπιστικά οράματα είναι παιδικές φαντασιώσεις εκτός ιστορικής πραγματικότητας.

Εκτός βέβαια και αν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είμαστε όλοι ίσοι ενώπιον του θεού, αλλά ο θεός έχει πεθάνει ή, εσχάτως, αντικατασταθεί από την “επιστήμη”, σωστά;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ

* Το παρόν σημείωμα γράφτηκε με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αν κάποιος/α ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερα για τη διαμόρφωση των νοοτροπιών γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα την εποχή της παγκοσμιοποίησης αλλά και ευρύτερα τις μεταβολές που έχει επιφέρει η λεγόμενη “μετανεωτερική εποχή”, προτείνω το βιβλίο: Μελάς, Κ. & Παπαμιχαήλ, Γ. (2016). Το Ανυπόφορο Βουητό του Κενού: Όψεις της Μετανεωτερικότητας στην Ελληνική Κοινωνία. Αθήνα: Εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ.
Μπορείτε να δείτε τις τοποθετήσεις του David Starkey στο ακόλουθο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=wlFM2BUwTj0.

Αν είχε κάποιο νόημα για εσάς αυτό το άρθρο θα χαρώ να πάρετε μέρος στη συζήτηση.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στο τέλος του άρθρου στα ήδη υπάρχοντα0σχόλια.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Βιβή Φατούρου

Βιβή Φατούρου

Είμαι η Βιβή Φατούρου και στη δουλειά μου ως ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν όλα όσα μπορούν να γίνουν. Γράφω κείμενα γύρω από όλα τα ανθρώπινα με βάση τη δική μου κατανόηση για τη ζωή, τα οποία στέλνω με email σε όλα τα μέλη της κοινότητας του Ψυχολογώ: Εγγραφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφή στο Newsletter

Μείνετε σε επαφή με το Ψυχολογώ για να λαμβάνεται στο email σας τα νέα άρθρα και να ενημερώνεστε πρώτοι για οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει στο blog.

Τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα και εμπιστευτικά. Όροι Χρήσης.

No comment yet, add your voice below!


Προσθήκη σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ψυχολογικές - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.