Skip to content

Ανεστραμμένος Κόσμος: Παράδοξα που Ανέδειξε η Πανδημική Εμπειρία

Ο κόσμος στα χρόνια της πανδημίας μοιάζει να έχει αναποδογυριστεί… Ξαφνικά όσοι μιλούν για ελευθερία ή εκφέρουν κριτικό λόγο βαφτίζονται “φασίστες” ενώ όσοι υποστηρίζουν υποχρεωτικότητες βαφτίζονται “προοδευτικοί”…

Οι άνθρωποι που εναντιώνονται ή βλέπουν κριτικά τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα μέσα στα πανδημικά χρόνια, φαίνεται να προέρχονται από πολλές διαφορετικές αφετηρίες και από όλο το πολιτικό φάσμα έχοντας ο καθένας διαφορετικά μεθοδολογικά και ιδεολογικά εργαλεία ανάλυσης, κατανόησης και ερμηνείας (για κάποιους είναι οι αστικές ελευθερίες, για άλλους η αναρχία, για άλλους ο μαρξισμός, για άλλους η έννοια του έθνους, για άλλους η έννοια της θρησκείας και λοιπά).

Εκείνο που ενώνει όλους αυτούς τους ανθρώπους μοιάζει να είναι η αίσθηση μιας ευρύτερης απειλής στην ψυχοκοινωνική τους επιβίωση – μιας απειλής όχι απλά οικονομικής ή πολιτικής, αλλά σχεδόν υπαρξιακής.

Μπροστά σε αυτή την απειλή ο καθένας “πιάνεται” από ό,τι διαθέτει προκειμένου να βγάλει νόημα, να νιώσει σύνδεση, να ακουμπήσει την αγωνία του και να πλαισιώσει την αντίθεσή του.

Αυτή η ανοργάνωτη και ετερογενής σύγκλιση σχετικοποιεί τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς (αριστερά – δεξιά, προοδευτισμός – συντηρητισμός), έχει αναμφισβήτητο κοινωνιοψυχολογικό, πολιτικό και ιστορικό ενδιαφέρον συν ότι προσφέρει ίσως μια κάποια ελπίδα να σχηματιστεί κάτι νέο.

Οι δε χαρακτηρισμοί “ακροδεξιοί, ψεκασμένοι, ανορθολογιστές, φασίστες” που αποδίδονται συλλήβδην σε όλο αυτό το σύνολο των ανομοιογενών ψυχοκοινωνικά και ψυχοπολιτικά ανθρώπων είναι χαρακτηριστική προσπάθεια ψυχολογιοποίησης* και ως τέτοια προφανώς γίνεται για λόγους αποδόμησης της διαφαινόμενης αντίστασης.

* Ως ψυχολογιοποίηση εννοείται “η κανονιστικά επιλεκτική εγκαθίδρυση μιας αιτιακής σχέσης ανάμεσα στο συγκρουσιακό μειονοτικό λόγο ή στη συγκρουσιακή μειονοτική συμπεριφορά και τα (υποτιθέμενα) ψυχολογικά χαρακτηριστικά του μειονοτικού φορέα, που τον εκφέρει ή την υλοποιεί” (Παπαστάμου, 2001, σ. 91).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ

Αν κάποιος/α ενδιαφέρεται να διαβάσει για τα ζητήματα γύρω από τα οποία εγείρονται προβληματισμοί και ιδεολογικές συγκρούσεις την παρούσα χρονική στιγμή, προτείνω το άρθρο: Four Big Questions for the Counter-Revolution.
Παπαστάμου, Στ. (2001). Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία: Επιστημολογικοί Προβληματισμοί και Μεθοδολογικές Κατευθύνσεις. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Αν είχε κάποιο νόημα για εσάς αυτό το άρθρο θα χαρώ να πάρετε μέρος στη συζήτηση.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στο τέλος του άρθρου στα ήδη υπάρχοντα0σχόλια.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Βιβή Φατούρου

Βιβή Φατούρου

Είμαι η Βιβή Φατούρου και στη δουλειά μου ως ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν όλα όσα μπορούν να γίνουν. Γράφω κείμενα γύρω από όλα τα ανθρώπινα με βάση τη δική μου κατανόηση για τη ζωή, τα οποία στέλνω με email σε όλα τα μέλη της κοινότητας του Ψυχολογώ: Εγγραφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφή στο Newsletter

Μείνετε σε επαφή με το Ψυχολογώ για να λαμβάνεται στο email σας τα νέα άρθρα και να ενημερώνεστε πρώτοι για οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει στο blog.

Τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα και εμπιστευτικά. Όροι Χρήσης.

No comment yet, add your voice below!


Προσθήκη σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ψυχολογικές - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.