Skip to content

Για Όλα Υπάρχει ένα Όριο – Μέρος Πρώτο

Όταν νιώθουμε φόβο, θυμό, δυσαρέσκεια ή κίνδυνο, σημαίνει ότι κάποιο όριο μας έχει παραβιαστεί. Όταν νιώθουμε ότι μας εκμεταλλεύονται, μας φέρονται χωρίς σεβασμό, μας υποτιμούν ή προσπαθούν να μας χειριστούν και να μας ελέγξουν, σημαίνει ότι κάποιο όριο μας έχει παραβιαστεί.

Όταν πηγαίνουμε κόντρα στα συμφέροντά μας, όταν ανεχόμαστε καταστάσεις ενάντια στη θέλησή μας ή όταν υπομένουμε μειωτικές, επιθετικές και ασεβείς συμπεριφορές, σημαίνει ότι κάποιο όριο μας έχει παραβιαστεί.

Τα όρια αποτελούν ένα σύστημα προστασίας της ατομικότητας, ακεραιότητας, αξιοπρέπειας και ταυτότητάς μας. Σηματοδοτούν το πού τελειώνουμε εμείς και πού αρχίζουν οι άλλοι. Προσδιορίζουν το πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και πώς επιτρέπουμε στους άλλους να αλληλεπιδράσουν μαζί μας. Αποτελούν οδηγό για το ποια είναι αποδεκτή και μη αποδεκτή συμπεριφορά και διασφαλίζουν ότι λειτουργούμε χωρίς να προδίδουμε τις σκέψεις,  τα συναισθήματα και τις αξίες μας. 

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παίζουμε με τα όρια μας. Αν ξεγελαστούμε και πιστέψουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε, να σχετιστούμε και να λειτουργήσουμε φέροντας ανύπαρκτα, ασαφή ή διάτρητα όρια, το μόνο που θα κερδίσουμε είναι το απόλυτο χάος – μια ζωή εκτός ελέγχου.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ

Δεν ισχύει για το σύνολο των ανθρώπων, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που, για τους δικούς τους λόγους (επιθυμία επιβολής; διάθεση εκμετάλλευσης; παλιοχαρακτήρας; διαταραχή προσωπικότητας;), δεν διστάζουν να δοκιμάσουν ή να παραβιάσουν τα όρια και τις αντοχές μας. Ανεξάρτητα από το τι κάνουν εκείνοι όμως ποιο είναι το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα; 

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορώ να ρισκάρω με τα όριά μου. Δεν μπορώ να σταυρώσω τα δάχτυλά μου ελπίζοντας ότι οι άλλοι θα φερθούν με ακεραιότητα και σεβασμό. Δεν μπορώ να βασιστώ στους άλλους να κάνουν για μένα τη δική μου δουλειά.

Η προστασία των ορίων μου δεν μπορεί να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των άλλων.  Η προστασία των ορίων μου είναι δική μου δουλειά.

Καταρχάς, το βασικότερο που πρέπει να σκεφτώ είναι τι μήνυμα περνάω για τον εαυτό μου όταν αδυνατώ να θέσω όρια ή δεν αντιδρώ στην παραβίασή τους. Μήπως περνάω το μήνυμα ότι είμαι είναι ένας ανώτερος, γενναιόδωρος άνθρωπος που θέλει πάντα να κάνει το καλό για τους άλλους, είναι υποχωρητικός, διαλλακτικός και νοιάζεται για όλους και για όλα;

Ή μήπως το μήνυμα που περνάω είναι:

“Μπορείς να μου μιλάς άσχημα, να με προσβάλλεις, να με γελοιοποιείς, μπορείς να κάνεις ό,τι σου αρέσει, δεν πρόκειται να αντιδράσω. Είσαι πολύ καλύτερος/η, εξυπνότερος/η και σημαντικότερος/η από ό,τι εγώ. Χώρια που νοιάζομαι για σένα πολύ περισσότερο από ό,τι νοιάζομαι για μένα”.

“Μαμά, αδερφή, φίλη, φυσικά και μπορείς να με παίρνεις τηλέφωνο μόνο τις φορές που θέλεις να μου μιλήσεις για τα προβλήματά σου, εγώ θα σε ακούω καρτερικά χωρίς ποτέ να διαμαρτυρηθώ και χωρίς ποτέ να παραπονεθώ που δεν με ρώτησες μια φορά τι κάνω”.

“Δεν σέβομαι τον εαυτό μου, ούτε το χρόνο μου, ούτε τη ζωή μου, μπορείς να μου υποσχεθείς ό,τι σου έρθει στο κεφάλι χωρίς να χρειάζεται να το τηρήσεις, γιατί ούτε εσύ χρειάζεται να σέβεσαι τον εαυτό μου, το χρόνο μου και τη ζωή μου – μην σκεφτείς ποτέ κάτι διαφορετικό, έτσι κι αλλιώς ό,τι και να κάνεις, όπως και να φερθείς, δεν πρόκειται να υπάρξουν συνέπειες”.

“Ξέρω ότι εγώ φταίω που φέρεσαι άσχημα, κάτι πρέπει να έκανα για να αξίζω τέτοια συμπεριφορά, εξάλλου αντιμετωπίζεις τόσα προβλήματα κι έχεις τόσα στο κεφάλι σου, έχεις δίκιο να είσαι θυμωμένος/η, αδιάφορος/η, επιθετικός/ή και στο κάτω κάτω ποιος/ποια είμαι εγώ για να σε κρίνω, διορθώσω, απορρίψω;”.

“Νομίζω ότι αυτή ήταν μια ανεπίτρεπτα προσωπική ερώτηση και το άγγιγμα επίσης ήταν κάπως άπρεπο, αλλά δεν παίρνω και όρκο. Νιώθω ελαφρώς άβολα και δυσάρεστα αλλά ίσως αντιδρώ υπερβολικά. Τέλος πάντων δεν θα πω τίποτα αυτή τη φορά, θα κάνω ότι δεν κατάλαβα για να μην μας φέρω σε δύσκολη θέση”.

Το μήνυμα που εκπέμπουμε όταν δεν έχουμε όρια είναι ένα και μοναδικό και πολύ ηχηρό:  “Παρακαλώ περάστε, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε ελεύθερα, ανέχομαι τα πάντα, έχετε το πράσινο φως να με ξετινάξετε”.

Δυστυχώς στην πραγματική ζωή κανένας δεν θα σκεφτεί ότι είμαστε πραγματικά ανιδιοτελείς και καλοί άνθρωποι επειδή δεν έχουμε όρια. Αυτό που θα σκεφτεί είναι ότι είμαστε – πώς να το θέσω κομψά; – λαπάδες. Κακά τα ψέματα, όταν οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι και μπορούν να μας κάνουν ό,τι θέλουν, σταδιακά παύουν να μας σέβονται και να μας υπολογίζουν. Η παθητικότητά μας, αντί να τους προξενεί θαυμασμό ή εκτίμηση, τους κάνει να σκεφτούν: “Μμμ… νόμιζα ότι δεν θα τη βγάλω καθαρή αυτή τη φορά, αλλά τίποτα δεν συνέβη, μοιάζει να τα δέχεται όλα, ψέλλισε βέβαια κάτι ξέπνοες διαμαρτυρίες αλλά στο τέλος μόνο συγγνώμη που δεν μου ζήτησε”.

Όταν νιώθουμε ότι μας εκμεταλλεύονται, μας φέρονται χωρίς σεβασμό, μας υποτιμούν ή προσπαθούν να μας χειριστούν και να μας ελέγξουν, σημαίνει ότι κάποιο όριο μας έχει παραβιαστεί.   Ακούγεται σκληρό, αλλά όταν δεν έχω όρια είναι σαν να προσκαλώ την ασέβεια, την εκμετάλλευση, την κακοποίηση. Όταν δέχομαι τις παραβιάσεις είναι σαν να προσκαλώ τον άλλον να τις συνεχίσει. Όταν λέω πάντα ΝΑΙ ή δεν λέω τίποτα ή δεν κάνω κάτι για να αντιδράσω, εκπαιδεύω τους άλλους να πιστεύουν ότι δέχομαι τα πάντα.


Όταν δεν έχω όρια δεν ξέρω πότε πρέπει να πω: ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ, ΑΡΚΕΤΑ. Δεν ξέρω πότε νιώθω καλά, πότε νιώθω άσχημα, πότε πρέπει να συνεχίσω και πότε να κάνω πίσω. Διαμαρτύρομαι (άτονα) και αμέσως μετά το παίρνω πίσω δείχνοντας ότι δεν έχω λόγο, ότι τα λόγια μου δεν συμφωνούν με τις πράξεις μου, καταλήγω να μην με παίρνουν στα σοβαρά. Όταν δεν έχω όρια υποτιμώ τον εαυτό μου και περιορίζω τη ζωή μου.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΑΛΩ ΟΡΙΑ;

Δυσκολευόμαστε να θέσουμε όρια επειδή:

• Έχουμε μεγάλη ανάγκη να είμαστε αρεστοί και να μας αγαπήσουν. Είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε χαλί να μας πατήσουν προκειμένου να γίνουμε αποδεκτοί.

• Τρέμουμε τις συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Φοβόμαστε τις αρνητικές αντιδράσεις των άλλων στα όριά μας.

• Φοβόμαστε τη μοναξιά. Νομίζουμε ότι το τίμημα των ορίων είναι η απόρριψη/εγκατάλειψή μας εκ μέρους των άλλων.

• Έχουμε μάθει να είμαστε το καλό παιδί που δεν λέει ποτέ όχι, ο μάρτυρας που όλα τα υπομένει και θυσιάζεται για τους άλλους.

• Έχουμε διαστρεβλωμένες αντιλήψεις – π.χ. πιστεύουμε ότι “αληθινή αγάπη σημαίνει αγαπώ άνευ όρων και άνευ ορίων” ή ότι “προστατεύω τον εαυτό μου και την ευημερία μου σημαίνει είμαι εγωιστής και μικρόψυχος”.

Ελάτε να μου διηγηθείτε την ιστορία σας και να βρείτε τη θέση σας στο χώρο και στο χρόνο.

Σε τελική ανάλυση δυσκολευόμαστε να θέσουμε όρια επειδή δεν εκτιμούμε τον εαυτό μας, επειδή δεν πιστεύουμε ότι είμαστε ένας άνθρωπος που αξίζει σεβασμού και προστασίας: Έλλειψη ορίων και αδυναμία οριοθέτησης σημαίνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Προφανώς το θέμα των ορίων σχετίζεται με τον τρόπο που μεγαλώσαμε. Τις περισσότερες φορές η δυσκολία με τα όρια είναι αποτέλεσμα μεγαλώματος σε δυσλειτουργικές οικογένειες. Σε οικογένειες όπου δεν υπήρχαν καθόλου όρια ή σε κακοποιητικές οικογένειες.

Το παιδί – θύμα κακοποίησης καταλήγει συχνά σε μίσος για τον εαυτό του λόγω της ανικανότητας του να αντισταθεί στην κακοποίηση, καταλήγει σε μίσος για έναν εαυτό χωρίς αξία ο οποίος (ανάξιος εαυτός) δικαιολογεί με διαστρεβλωμένο, ανώριμο και παιδικό τρόπο την κακοποίηση (αν ήμουν ένα άτομο αγαπητό και με αξία γιατί κάποιος να με κακοποιεί;…). Το παράλογο μίσος για τον εαυτό κολλάει επάνω μας και μας συνοδεύει στην ενήλικη ζωή εμποδίζοντας τη θέσπιση ορίων (προφανώς, αφού για να θέσω όρια, δηλαδή για να προστατέψω τον εαυτό μου, βασική προϋπόθεση είναι να αγαπώ και όχι να μισώ τον εαυτό μου).


Δεν φαίνεται λογικό, αλλά οι επιζήσαντες από κακοποιητικές οικογένειες κουβαλούν στην ενήλικη ζωή έναν δυσλειτουργικό, αυτοκαταστροφικό αμυντικό μηχανισμό από το παρελθόν: ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΟΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. Επειδή το αντίθετο, δηλαδή τα όρια (ο θυμός, η υπεράσπιση του εαυτού, η αντίσταση), συνήθως προκαλούσαν, κατά την παιδική ηλικία, ακόμα περισσότερη κακοποίηση.

Όλες αυτές οι εμπειρίες καταλήγουν σε ακραίες θέσεις σε σχέση με τα όρια:

Από τη μία, πολύ χαλαρά όρια: είμαι χαλί μπορείς να με πατήσεις – νιώθω ότι σε ερωτεύτηκα/σε αγαπώ/σε ξέρω μια ζωή παρά τα πέντε λεπτά που γνωριζόμαστε – λέω ναι αλλά στην ουσία εννοώ όχι – πώς είναι δυνατόν να μη διαβάζεις το μυαλό μου ενώ εγώ διαβάζω το δικό σου;

Από την άλλη, πολύ αυστηρά όρια: προσοχή σκύλος, μην πλησιάζετε – ούτε με νοιάζει ούτε με ενδιαφέρει ούτε θα ασχοληθώ – τα συναισθήματά μου είναι δικά μου και δεν ενδιαφέρουν κανέναν, χώρια που δεν είναι σίγουρο αν έχω κιόλας – ευχαριστώ, αλλά όχι, δεν χρειάζομαι βοήθεια, δεν χρειάζομαι τίποτα από κανέναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Αν είχε κάποιο νόημα για εσάς αυτό το άρθρο θα χαρώ να πάρετε μέρος στη συζήτηση.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στο τέλος του άρθρου στα ήδη υπάρχοντα14σχόλια.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Βιβή Φατούρου

Βιβή Φατούρου

Είμαι η Βιβή Φατούρου και στη δουλειά μου ως ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν όλα όσα μπορούν να γίνουν. Γράφω κείμενα γύρω από όλα τα ανθρώπινα με βάση τη δική μου κατανόηση για τη ζωή, τα οποία στέλνω με email σε όλα τα μέλη της κοινότητας του Ψυχολογώ: Εγγραφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφή στο Newsletter

Μείνετε σε επαφή με το Ψυχολογώ για να λαμβάνεται στο email σας τα νέα άρθρα και να ενημερώνεστε πρώτοι για οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει στο blog.

Τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα και εμπιστευτικά. Όροι Χρήσης.

14 Σχόλια

  1. Χωρίς όρια, είμαστε ένα πολυεργαλείο στα χέρια του οποιουδήποτε..
    Ενδιαφέρον άρθρο, με ένα θέμα που απασχολεί όλους μας, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε!
    Συγχαρητήρια!

  2. Συγχαρητήρια, πάντα μας στρέφετε προς τον εαυτό μας, και αυτό είναι το σημαντικό!!

  3. Ένα σχόλιο σχετικά με τους ανθρώπους με έντονο το αίσθημα της επιβολής. Πολλές φορές έχω παρατηρήσει οτι αυτόι οι οποίοι έχουν παραβιάσει τα όρια τους όντας θύματα καταστάσεων ή προσώπων είναι οι ίδιοι που αργότερα γίνονται θύτες και θέλουν να επιβάλουν αυτά τα ίδια αισθήματα σε τρίτους. Θέλουν να νιώσουν την εξιλέωση προκαλώντας το ίδιο αίσθημα που έχουν εισπράξει. Η πραγματική τους επιθυμια και αγωνία είναι να σε φτάσουν στα όρια σου..

    • Κατερίνα περιγράψατε ένα φαινόμενο που κι εγώ έχω δει να συμβαίνει.
      Όντως κάποιοι άνθρωποι, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, προσπαθούν να σε κάνουν να αισθανθείς όσα αισθάνθηκαν ή ακόμα αισθάνονται οι ίδιοι. Όλα βέβαια θα ήταν πιο απλά αν μπορούσαν να επικοινωνήσουν τον πόνο που έχουν βιώσει, αλλά συχνά προτιμούν να τον δείξουν, συχνά με ολέθριες συνέπειες…
      Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη προσθήκη στο θέμα.

  4. Η Ελληνικἠ γλὠσσα εἰναι η πιο πλοὐσια στον κὀσμο! Δεν χρειἀζεται να δανειζὀμαστε Αγγλικἐς. ᾽᾽Ρισκἀρω᾽᾽ δεν εἰναι Ελληνικἠ λἐξη, γιατἰ ὀχι …. ᾽διακινδυνεὐω᾽ ; Με συγχωρεἰτε, ζω απὀ πολὐ μικρἠ σε Αγγλὀφωνη χὠρα και εἰμαι πολὐ περἠφανη για την Ελληνικἠ μου καταγωγἠ. Τα Ελληνικἀ τα ἐμαθα σε Αγγλικὀ Πανεπιστἠμιο… Kind regards 🙂 🙂

    • Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία σας στο θέμα της γλώσσας, αλλά η δική μου άποψη είναι λίγο διαφορετική.
      Χρησιμοποιώ οτιδήποτε αισθάνομαι ότι αποδίδει αυτό που θέλω να πω από όπου και αν προέρχεται.
      Καλώς ή κακώς, αυτός είναι ο δικός μου κανόνας και όχι η καθαρότητα της γλώσσας.
      Yours sincerely.

    • Με 2-3 λέξεις δώσατε μια πολύ γλαφυρή εικόνα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της έλλειψης ορίων.
      Εύχομαι στο σήμερα να είναι διαφορετικά τα πράγματα για εσάς.

  5. διάβασα το άρθρο και κάπου με βρήκα.
    εδω και εξη μηνες υποφερω απο κατάθλιψη και βρίσκομαι σε θεραπεία.

    • Αγαπητή Μαρία σας ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο και εύχομαι όλα να πάνε καλά για εσάς.
      Το ότι βρίσκεστε σε θεραπεία είναι ελπιδοφόρο – όχι απλώς για να διευθετήσετε το θέμα των ορίων στη ζωή σας, αλλά πρωτίστως για να βρείτε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον εαυτό σας και να νιώσετε καλύτερα.

  6. Εγώ δεν έχω όρια δν ξέρω τι είναι καν τα όρια γιατί ποτέ κανείς δν μου τα έμαθε.προσπαθώ μόνη μ αλλά όταν δν ξέρεις τι θα πει όριο κ σε τσαλαπατάνε όλοι επειδή πρέπει να είσαι καλή γιατί είσαι καλή γιατί δν έχεις μάθει να σ αρέσει το κακό γιατί με τόση κακιά στον κόσμο φτάνει .και τέλος πάντων μακάρι να μην νομίζαμε ότι τα ξέρουμε όλοι ολα δυστυχώς είμαστε και εμεις που δν μας τα έμαθαν και μακάρι να υπήρχαν άνθρωποι δίπλα μας να μας τα μάθουν .κ τώρα τι κάνουμε που μεγαλώσαμε ποσά πλέον να δούμε επάνω μας και πως να τα αλλάξουμε όταν ο ανταγωνισμός για το ποιος θα είναι ο καλύτερος είναι εκεί έξω και αν όντως δν είμαστε σ κάτι καλοί.εγώ σας διαβάζω κ μαρεσουν ολα τα άρθρα σας αλλά δυστυχώς δν ξέρω καν αν πάσχω και τέλος πάντων από τι Πάσχω.😖

    • Στέλλα, αν μου επιτρέπετε, εγώ θα έλεγα ότι “πάσχετε” από τη συνειδητοποίηση του πόσο απαιτητικό, αινιγματικό και συχνά αποκαρδιωτικό αποδεικνύεται το να είναι κανείς άνθρωπος και να προσπαθεί να ζήσει ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους. Επιπλέον θα σας έλεγα ότι, παρόλο που κατανοώ το πόσο δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποια όρια πρέπει να βάλετε και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, συγχρόνως διακρίνω από τα γραφόμενα σας ότι έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του τι σημαίνει όρια (και αντίστροφα έλλειψη ορίων) από πολλούς άλλους ανθρώπους που γνωρίζω. Σας ευχαριστώ θερμά που μοιραστήκατε τις σκέψεις σας.


Προσθήκη σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ψυχολογικές - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.