Skip to content

Το Νόημα της Ζωής: Οδηγίες Κατασκευής

Υπάρχει μόνο ένα πραγματικά σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα και αυτό είναι [...] αν αξίζει ή όχι να ζει κανείς.
ALBERT CAMUS

Τι είναι αυτό που με σηκώνει από το κρεβάτι κάθε πρωί;

Τι είναι αυτό που με κρατάει όρθιο από τη μία μέρα στην άλλη;

Τι είναι, τέλος πάντων, αυτό που με κρατάει ζωντανό;

Η απάντηση, υπαρξιακά μιλώντας, είναι το νόημα που αντιλαμβάνομαι ότι έχει η ύπαρξή μου και κατά συνέπεια η ζωή μου.

Πολύ απλά, η ζωή χωρίς κάποιο νόημα μας φαίνεται ακατανόητη, άσκοπη, ελάχιστα επιθυμητή. Μπροστά σε αυτό το τρομακτικό ενδεχόμενο, η ανάγκη να της προσδώσουμε ένα νόημα προβάλλει επιτακτική. Αλλιώς, γιατί να τη ζήσουμε; Γιατί να μπούμε σε τόσο κόπο;

Το κρίσιμο ερώτημα, τώρα, είναι αν ο κόσμος μας έχει κάποιο εγγενές, δοσμένο νόημα από μόνος του.

ΠΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Η πραγματικότητα και ο κόσμος γύρω μας υπάρχουν, σωστά;

Τέτοιου είδους οντολογικά ερωτήματα (που σχετίζονται, δηλαδή, με τη φύση της πραγματικότητας ή του όντος), συνήθως δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τον περισσότερο καιρό δεν μας απασχολούν. Απλώς εκλαμβάνουμε την πραγματικότητα ως κάτι δεδομένο, διαχρονικό και αναλλοίωτο και ξεμπερδεύουμε με αυτή την ιστορία.


Εδώ θα εξετάσουμε μια τελείως διαφορετική θέση. Ότι, παρόλο που την εκλαμβάνουμε ως πραγματική, ως να υπάρχει ανεξάρτητα από τη βούλησή μας, η πραγματικότητα δεν είναι σταθερή, ούτε δεδομένη. Αντίθετα, είναι κοινωνικά κατασκευασμένη, δηλαδή μεταβάλλεται ανάλογα την ιστορική στιγμή και τις επικρατούσες πολιτισμικές συνθήκες (1).

Πρόκειται για θέση σαφώς προκλητική, σχεδόν ενάντια στην κοινή λογική, που αμφισβητεί, αν όχι ακυρώνει, τις διαδεδομένες επιστημονικές πεποιθήσεις περί όσων γνωρίζουμε, αλλά και τις πεποιθήσεις της καθημερινής ζωής. Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, το νόημα που του αποδίδουμε και, συνολικά, η κοσμοθεωρία μας, είναι ιστορικά και πολιτισμικά προσδιορισμένα (2) .

Οι παραπάνω ιδέες μας οδηγούν μοιραία στη δεύτερη υπόθεση που υιοθετούμε εδώ: ότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό, δοσμένο ή εγγενές νόημα κάπου εκεί έξω που περιμένει να το ανακαλύψουμε.

Στην πράξη, ασφαλώς έχουν υπάρξει και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές προσπάθειες περιγραφής και εξήγησης του κόσμου. Οι κοινωνίες, οι ιδεολογίες, οι θρησκείες, αναλόγως την ιστορική στιγμή, έχουν δώσει τις δικές τους απαντήσεις στο ερώτημα “πώς να ζήσω εντός αυτού του κόσμου”, προσφέροντας συνεκτικά οικοδομήματα νοήματος ικανά να υποβαστάξουν τις ζωές πάρα πολλών ανθρώπων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η πρόταση νοήματος άλλοτε αφορά την ενάρετη ζωή και τη δημιουργία οικογένειας (χριστιανισμός), άλλοτε την κοινωνική επανάσταση (κομμουνισμός), άλλοτε την απόκτηση οικονομικής ισχύος (καπιταλισμός), άλλοτε την πίστη σε ανώτερες ιδέες (ιδεαλισμός) και πάει λέγοντας.

Ενώ όμως στο παρελθόν υπήρξαν εποχές που το νόημα του κόσμου, για την συντριπτική πλειοψηφία, ήταν συγκεκριμένο, επιβαλλόταν σχεδόν δια νόμου και απέκλειε τις αποκλίσεις (π.χ. κατά το Μεσαίωνα), σήμερα τα πράγματα είναι λίγο πιο ζόρικα.

Το σημερινό Zeitgeist (πνεύμα των καιρών), η ονομαζόμενη μεταμοντέρνα εποχή (3), δεν παρέχει την ασφάλεια ενός έτοιμου, καθολικού νοήματος. Αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και επιτρέπει σχεδόν όλες τις επιλογές, προσφέροντας πολλαπλά νοήματα. Ο καθένας φαίνεται να μπορεί να διαλέξει ό,τι θέλει, δεν υπάρχουν οι σταθερές του παρελθόντος. Οι λεγόμενες μεγάλες ιδεολογίες (διαφωτισμός, χριστιανισμός, κομμουνισμός κ.λπ.) έχουν χάσει τη αλλοτινή δύναμη και επιρροή τους. Κάποιοι, μάλιστα, μιλούν σήμερα για το τέλος της ιστορίας, εννοώντας ακριβώς αυτό. Το τέλος των μεγάλων ιδεολογιών, το τέλος των μεγάλων αφηγήσεων/εξηγήσεων της ζωής.

Με βάση όσα, αδρομερώς, εκτέθηκαν παραπάνω, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε, αναφερόμενοι στη σημερινή εποχή είναι ότι φαίνεται να “υπάρχουν τόσοι ‘πραγματικοί κόσμοι’ όσοι είναι και οι άνθρωποι”! (4)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΗΜΑ

Η κατασκευή προσωπικού νοήματος μοιάζει να είναι, επομένως, ιστορικό απαιτούμενο. Ελλείψει έτοιμης πρότασης, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα νόημα με ιδιαίτερη σημασία για εμάς προσωπικά, με άλλα λόγια καλούμαστε εμείς να αποφασίσουμε για το πώς θα ζήσουμε.

Το δυσκολότερο κομμάτι, όμως, είναι άλλο. Η μεγάλη πρόκληση για τον καθένα μας είναι, αφού δημιουργήσουμε το προσωπικό μας νόημα, να καταφέρουμε να ξεχάσουμε ότι το δημιουργήσαμε (5). Προκειμένου να το ακολουθήσουμε σταθερά πρέπει να πιστέψουμε ότι δεν είναι απλά ένα κατασκεύασμα, ένα δικό μας εφεύρημα, αλλά κάτι που μας υπερβαίνει, κάτι που έχει τη δική του βαρύτητα και ύπαρξη στον κόσμο ανεξάρτητα από εμάς.


Όταν κατασκευάζουμε το δικό μας προσωπικό νόημα, λειτουργούμε ως ενεργητικά, δρώντα υποκείμενα, επαρκώς ανεξάρτητα και με περισσότερο έλεγχο στα πράγματα, αν και με την επιλογή μας, αποκλείουμε πλήθος άλλων επιλογών. Είναι το αναπόφευκτο τίμημα που πληρώνουμε εξασκώντας την ελευθερία μας.

Η κατάσταση του δρώντος υποκειμένου, παρόλο που συχνά δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα, από την άλλη μας επιτρέπει να νιώσουμε κύριοι του εαυτού μας και της ζωής μας, μία κατάσταση του γίγνεσθαι που, πιστεύω, είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα αυτού που θα ονομάζαμε Καλή Ζωή.

Προφανώς και υπάρχουν περιορισμοί στη διαδικασία κατασκευής νοήματος. Για βιολογικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, πολιτισμικούς ή άλλους λόγους, δεν είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τα πάντα. Για παράδειγμα, όσο και να θέλουμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πετάξουμε. Εντός των δεδομένων περιορισμών, όμως, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Ακόμα και όσα απαγορεύονται δια νόμου ή όσα θεωρούνται ανάρμοστα ή ανόητα για κάποιες κοινωνικές ομάδες.

Το σημαντικό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι να επιλέξουμε υπεύθυνα καταβάλλοντας συγχρόνως το ανάλογο τίμημα. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι έχουμε ανάγκη/επιθυμούμε να παραμείνουμε εντός κοινωνικής ομάδας. Το μεγάλο στοίχημα όλης αυτής της ιστορίας μοιάζει να είναι αυτό: πώς θα μπορέσω να ζήσω τη ζωή που εγώ νομίζω, ακόμα και κόντρα στις επιταγές της πλειοψηφίας, χωρίς να απομονωθώ. Πώς θα μπορέσω να κάνω το δικό μου συνυπολογίζοντας την (έμφυτη;) ανάγκη μου να ανήκω σε μια κοινωνική ομάδα.

Αυτός που έχει ένα 'γιατί' για να ζήσει μπορεί να αντέξει σχεδόν οποιοδήποτε 'πώς'.
FRIEDRICH NIETZSCHE

ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ;

Αν ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο και διαμορφώνει διαφορετική κοσμοθεωρία για τη ζωή, πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουμε; Τι θα μπορούσε να ενώνει τις διαφορετικότητές μας;

Συναντιόμαστε στα πολύ βασικά και θεμελιώδη. Στην κοινή αφετηρία και στο, αναπόφευκτο, κοινό τέλος. Στην αγωνία για την ύπαρξη και στην ανάγκη να βρούμε κάτι να μας στηρίζει σε αυτή τη ζωή. Στην ανάγκη του ενός για τον άλλον, που συνυπάρχει με την ανάγκη να είμαστε ο εαυτός μας μαζί με τους άλλους. Στην ομαδική ζωή όταν συνολικά διεκδικούμε κάτι προς όφελος όλων.

Σχετικά άρθρα: Ο δρόμος της πραγματικής Συνάντησης, ο δρόμος της διακινδύνευσης και του ανοίγματος προς τον άλλο, στο άρθρο Ο Δρόμος προς τη Σχέση. Η διαδικασία μέσα από την οποία γίνομαι ο εαυτός μου ή αλλιώς γίνομαι ένα με τον άνθρωπο που είμαι, στο άρθρο Εαυτός Αληθινός Αναζητείται.

Αν και διαφορετικοί, συναντιόμαστε όταν στεκόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλον (ατομικά ή σε ομάδες) με αμοιβαίο σεβασμό για τους διαφορετικούς κόσμους όπου ανήκουμε. Όταν ακούμε ο ένας την ανάγκη του άλλου να συνεχίσει να υπάρχει με τον τρόπο που επιθυμεί. Όταν αποφεύγουμε να επιβάλλουμε τη δική μας κοσμοθεωρία στους άλλους ή να ερμηνεύσουμε τις δικές τους επιλογές ζωής με τα εργαλεία/κανόνες του δικού μας κόσμου. Όταν αποδεχόμαστε το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολλοί κόσμοι και πολλές αλήθειες.

Ιδανικά, θα μπορούσαμε ακόμα και να πάρουμε σημαντικά μαθήματα ζωής από τη διαφορετικότητα του άλλου. Η στάση μας, τότε, θα άλλαζε από το “Νοιάζομαι για σένα γιατί είσαι ίδιος με μένα”, στο “Σε τιμώ και σε θεωρώ πολύτιμο γιατί είσαι διαφορετικός από μένα”.(6)

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ

Η ψυχολογία έχει (και πρέπει να έχει) λόγο σε όλα τα ζητήματα που αναφέρονται εδώ. Και ακόμα πρέπει να τοποθετηθεί ως προς τη δική της κοσμοθεωρία, ως προς τη δική της πρόταση ζωής.

Πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να είναι μια συντηρητική δύναμη, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στα κυρίαρχα συστήματα ιδεών, ή αν τολμάει να γίνει επαναστατική, διευκολύνοντας τις επιλογές των ανθρώπων να φτιάξουν τον κόσμο όπως τον επιθυμούν ακόμα και κόντρα στα κυρίαρχα ιδεώδη.

Σχετικό άρθρο: Η κριτική προς την παραδοσιακή ψυχολογία ότι υποστηρίζει κοινωνικούς θεσμούς που ενισχύουν τις μη ικανοποιητικές συνθήκες ζωής, στο άρθρο Κριτική στην Ψυχολογία.

Και ακόμα, η ψυχολογία πρέπει να τοποθετηθεί ως προς τη στάση της απέναντι στο κοινωνικό πλαίσιο όπου διαβιεί το άτομο που θεραπεύει. Φροντίζει αποκλειστικά το νόημα ζωής του ατόμου, ως εκείνο να βρίσκεται στο κενό, ή συνυπολογίζει το βαθμό στον οποίο οι κοινωνικοί παράγοντες διαπλέκονται, συνεργάζονται ή συγκρούονται με την ατομική διάσταση;

Ελάτε να μου διηγηθείτε την ιστορία σας και να βρείτε τη θέση σας στο χώρο και στο χρόνο.

Η πολιτική θέση που αναδύεται μέσα από όλη αυτή την κουβέντα είναι προφανής.

Καταρχάς, ας διατυπώσουμε το αυτονόητο. Ότι η πραγματικότητα κατασκευάζεται κοινωνικοπολιτικά από τις ομάδες που έχουν δύναμη στα χέρια τους. Με άλλα λόγια, ως πραγματικότητα, συνηθίζεται να προβάλλεται ή επιβάλλεται, μέσα από πλήθος μηχανισμούς (εκκλησία, σχολείο κ.λπ.), η ιδεολογία της εκάστοτε κυρίαρχης τάξης.

Σε θεωρητικό επίπεδο όμως, αν ισχύει η υπόθεση ότι κάθε πρόταση ζωής και κάθε νόημα για τον κόσμο είναι κοινωνική κατασκευή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε τη μία ή την άλλη πρόταση καλύτερη ή χειρότερη, ανώτερη ή κατώτερη. Συνειδητοποιούμε, έτσι, ότι το εκάστοτε κυρίαρχο νόημα ζωής δεν επιβάλλεται επειδή είναι το καλύτερο ή το ορθότερο, αλλά επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων που έχουν την εξουσία να το επιβάλλουν.

Πολιτικά μιλώντας (ουτοπικά ίσως πουν κάποιοι), τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν δινόταν χώρος σε κάθε ξεχωριστή κοσμοθεωρία να υπάρξει, ως να έχει αξία από μόνη της, χωρίς να αντλεί την όποια δύναμή της από την πλειοψηφία που τη στηρίζει ή από το μερίδιο εξουσίας που απολαμβάνουν οι υποστηρικτές της.

ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

1 Έχω καταλάβει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το δικό μου νόημα ζωής είναι ένα μόνο από το πλήθος των νοημάτων. Ενώ ξέρω, όμως, ότι είναι εξίσου κατασκευασμένο, υποκειμενικό και ιδεολογικό όπως όλα τα υπόλοιπα, δεν θέλω να ξεχνάω στιγμή ότι είναι το νόημα που εγώ επέλεξα να στηρίξω και να με στηρίξει στο εδώ και τώρα μου. Αυτή η επιλογή μου, όπως έλεγε κάποτε ένας καθηγητής φιλοσοφίας (7), παρόλο που είναι βαθιά υποκειμενική και μοιάζει αυθαίρετη δεν είναι καθόλου τυχαία. Έχει αιτία (τους δικούς μου λόγους που την επέλεξα) και έχει ιστορία (τη δική μου ιστορία).

Η ζωή βρίσκεται διαρκώς σε ροή και υπόκειται συνεχώς σε αλλαγή. Έχω καταλήξει ότι είναι βοηθητικό (προσωπικά, κοινωνικά και πολιτικά) να θυμόμαστε που και που ότι ο κόσμος μας είναι κατασκευασμένος. Η γνώση αυτή μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο ανοιχτοί στο καινούργιο, με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ελεύθεροι από αγκυλώσεις, δογματισμούς ή φανατισμούς, χωρίς αγωνία υπεράσπισης του κόσμου μας ως ορθότερου και κυρίως χωρίς αγωνία επιβολής του στους άλλους.

Η επίγνωση αυτή απαιτεί μεγάλη ωριμότητα, υψηλή ανοχή στην αβεβαιότητα και ικανότητα λήψης δύσκολων αποφάσεων. Την ίδια στιγμή όμως, προσφέρει μια ζωή με περισσότερα χρώματα, μια ζωή συναρπαστικότερη, γεμάτη περιπέτειες.

Σχετικό θέμα: Το πώς οι αναποφάσιστοι βιώνουν ως αβάσταχτο βάρος την ελευθερία της επιλογής ή, ακόμα χειρότερα, ακινητοποιούνται και δεν ξέρουν τι να την κάνουν, στο άρθρο Η Χειρότερη Απόφαση είναι η Μη Απόφαση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
(1) Η ιδέα ότι η πραγματικότητα είναι κοινωνικά κατασκευασμένη διατυπώνεται εκτενώς στο: Berger, P. L. and Luckmann, T. (2003). Η Κοινωνική Κατασκευή της Πραγματικότητας (2η έκδοση). Αθήνα: νήσος.
(2) Ποταμιάνος, Γ. Α. και Συνεργάτες. (2002). Θεωρίες Προσωπικότητας και Κλινική Πρακτική (5η έκδοση). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα – (p. 23).
(3) Μεταμοντερνισμός (μετανεωτερικότητα): κίνημα το οποίο εκφράζει την αμφισβήτηση και την απόρριψη των θεμελιωδών θέσεων του μοντερνισμού (νεωτερικότητας). Η μοντέρνα εποχή χρωματίστηκε από τις ιδέες του Διαφωτισμού ότι υπάρχει μια “κρυμμένη” δομή στον κόσμο την οποία μπορούμε να ανακαλύψουμε, και να οδηγηθούμε έτσι στην κατάκτηση της “αλήθειας” και του “σωστού” τρόπου ύπαρξης στον κόσμο. Ο μεταμοντερνισμός απορρίπτοντας αυτές τις θέσεις, έδωσε έμφαση στην συνύπαρξη πολλαπλών και ποικίλων τρόπων ζωής εξαρτώμενων από τις εκάστοτε συνθήκες. Στο: Ποταμιάνος, Γ. Α. και Συνεργάτες. (2002). Θεωρίες Προσωπικότητας και Κλινική Πρακτική (5η έκδοση). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα – (p. 25).
(4) Στο: Rogers, C. (2006). Ένας Τρόπος να Υπάρχουμε. Αθήνα: Ερευνητές – (p.92).
(5) Στο: Yalom, I. D. (2007). Η Μάνα και το Νόημα της Ζωής. Αθήνα: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ – (p.19).
(6) Στο: Rogers, C. (2006). Ένας Τρόπος να Υπάρχουμε. Αθήνα: Ερευνητές – (p.93).

Αν είχε κάποιο νόημα για εσάς αυτό το άρθρο θα χαρώ να πάρετε μέρος στη συζήτηση.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στο τέλος του άρθρου στα ήδη υπάρχοντα12σχόλια.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Βιβή Φατούρου

Βιβή Φατούρου

Είμαι η Βιβή Φατούρου και στη δουλειά μου ως ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν όλα όσα μπορούν να γίνουν. Γράφω κείμενα γύρω από όλα τα ανθρώπινα με βάση τη δική μου κατανόηση για τη ζωή, τα οποία στέλνω με email σε όλα τα μέλη της κοινότητας του Ψυχολογώ: Εγγραφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφή στο Newsletter

Μείνετε σε επαφή με το Ψυχολογώ για να λαμβάνεται στο email σας τα νέα άρθρα και να ενημερώνεστε πρώτοι για οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει στο blog.

Τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα και εμπιστευτικά. Όροι Χρήσης.

12 Σχόλια

 1. Γενικά μου άρεσε πάρα πολύ το κείμενό σου. Έχει λίγο από ιστορία, λίγο από φιλοσοφία, λίγο από ψυχολογία και λίγο από πολιτικές επιστήμες.. εμένα μου αφήνει και ένα τρίτο συμπέρασμα: ότι σε έναν κόσμο με τόσο πολλά και αντικρουόμενα νοήματα, πρέπει να έχεις πάρα πολύ κουράγιο, δύναμη, επιμονή, εγωισμό κλπ κλπ προκειμένου να εμμείνεις στο νόημα που εσύ δίνεις στη ζωή σου κ το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα το καταφέρεις αν δεν βρεις και κάποιον άλλο για αλληλουποστήριξη. τελικά δηλαδή αυτό είναι για μένα το νόημα της ζωής: να βρω αυτόν τον ένα συνοδοιπόρο στη ζωή που θα καταλαβαίνει το νόημα που δίνω στη ζωή μου και θα θέλει να σταθεί δίπλα μου, όχι απαραίτητα υιοθετώντας το.

  • Αγαπητέ ανώνυμε, ευχαριστώ από καρδιάς για τα σχόλια σου.
   Με συγκινεί πολύ που μοιράστηκες, εδώ, το δικό σου νόημα ζωής και την θέληση σου να το διεκδικήσεις παρά τις αντιξοότητες.
   Μου θύμισε εμένα και τη δική μου αντίστοιχη προσπάθεια.
   Σε φιλώ και… stay tuned!

 2. Εγώ πιστεύω ότι η ανθρώπινη φύση ψάχνει να δώσει νόημα στα πάντα. Αυτή η διαρκής ανάγκη για νοηματοδότηση στις καθημερινές μας πράξεις, κάνει και τις πιο ανούσιες πράξεις μας σημαντικές. Το νόημα όμως μεταβάλλεται καθώς εμείς αλλάζουμε. Δεν πιστεύω ότι είναι σταθερό, κάθε μέρα βρίσκεται σε διαφορετικούς στόχους. Το νόημα της ζωής το ψάχνεις και όταν νομίζεις ότι το κατακτάς, αυτό μεταμορφώνεται, σε ξεγελάει και συνεχίζεις να το αναζητάς αλλού. Κρύβεται έντεχνα πίσω από νέους ανθρώπους, σχέσεις, συναναστροφές, χόμπυ αλλά παράλληλα δεν είναι και πουθενά. Μας εξαπατά και μας έλκει να το αναζητούμε συνεχώς. Η ζωή μας δεν θα είχε κανένα νόημα, αν βρίσκαμε τελικά, το νόημα.

  Βιβή μου, σε διαβάζω και σε χαίρομαι που με βάζεις σε σκέψεις

  • Ντίνα είμαι πολύ τυχερή που σε έχω αναγνώστρια-σχολιάστρια.
   “Η ζωή μας δεν θα είχε κανένα νόημα, αν βρίσκαμε τελικά, το νόημα”: Τα είπες όλα για ακόμα μία φορά!
   Φιλιά!

 3. Για μια ακόμα φορά λες όλα όσα με εκφράζουν Βιβή μου.Χωρίς νόημα ζωής δεν θα μπορούσα να πορευτώ. Για μένα το νόημα της ζωής, όσο κι αν αλλάζει -που δεν συμβαίνει πια αυτό ριζικά- έχει πάντα 2 σταθερές: είναι κάτι μεγαλύτερο από μένα και έχει “κοινωνικό ενδιαφέρον” κατά Adler
  Σε φιλώ
  Ρουμπίνη

  • Ρουμπίνη μου εσύ παρακολουθείς από κοντά τον δικό μου προσωπικό αγώνα να βρω νόημα και με στηρίζεις σε αυτό.
   Και πάντα μου δίνεις κάτι να σκεφτώ και να συμπεριλάβω στο προσωπικό μου κατασκεύασμα.
   Όπως, τώρα, τις 2 σταθερές που αναφέρεις στο σχόλιο σου.
   Πολλά φιλιά!

 4. Βιβή μου πολύ ωραία η ιδέα σου να ξεκινήσεις αυτό το blog. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς τουλάχιστον ας κρατήσουμε την επικοινωνία σαν την μόνη περιουσία που κανείς δεν μπορεί να μας πάρει. Ας μείνουμε τουλάχιστον, εμείς που μοιραζόμαστε ιδέες, ιδανικά, αξίες, συναισθήματα, ενωμένοι.
  Το κείμενό σου με άγγιξε πολύ και συμφωνώ στο ότι πασχίζουμε όλη μας τη ζωή να νοηματοδοτήσουμε την ύπαρξή μας. Ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο το νόημα σε διάφορες φάσεις της ζωής αλλάζει. Όμως το μόνο σταθερό είναι η ανάγκη να βρίσκουμε νόημα. Επίσης συμφωνώ απόλυτα ότι δεν χρειάζεται να συντροφευόμαστε και να αγαπάμε μόνο αυτούς που μας μοιάζουν, ας αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα κι ας νιώσουμε ασφαλείς μέσα σ’ αυτήν. Όπως λες, είσαι πολύτιμος και σε τιμώ κι ας είσαι διαφορετικός από μένα. Εδώ για μένα βρίσκεται το μεγαλείο της σχέσης, της κάθε σχέσης στη ζωή μου.
  Και φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω και την επιστημονική σου προσέγγιση στο θέμα, η οποία είναι πλήρης και διαφωτιστική. Σου το έχω ξαναπεί, τα κείμενά σου είναι εξαιρετικά.
  Πολλά φιλιά και καλή συνέχεια!

 5. Έλλη μου σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και για το χρόνο που διέθεσες να διαβάσεις το κείμενο και να καταθέσεις τις (γνήσια και απολαυστικά προσωποκεντρικές) απόψεις σου για τη νοηματοδότηση της ζωής και την σπουδαιότητα των σχέσεων.
  Ξέροντας την εσωστρεφή φύση μου και το πόσο αλλεργική είμαι στην έκθεση, φαντάζεσαι πόσο δυσκολεύτηκα να πάρω την απόφαση να φτιάξω αυτό το blog! Χαίρομαι που το έκανα όμως, κυρίως επειδή ήδη απολαμβάνω, μαζί σου και με άλλους ανθρώπους που μας αγγίζουν παρόμοια πράγματα, αυτή τη δυνατότητα επικοινωνίας που περιγράφεις.
  Θέλω να σ’ ευχαριστήσω που, από την πρώτη στιγμή, πέρα από την εμπιστοσύνη που έδειξες στις ακαδημαϊκές ή άλλες ικανότητές μου, πίστεψες σε μένα ως άνθρωπο και με στήριξες να πιστέψω κι εγώ στον εαυτό μου.
  Ανυπομονώ να σε δω μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
  Πολλά φιλιά!

 6. Μαλλον θα σας το χαλασω λιγο, εως πολυ, αλλα, στον αντιποδα, θα πρσπαθησω να ειμαι οσο πιο συντομος και περιεκτικος μπορω.
  Η ζωη απο μονη της δεν εχει κανενα απολυτως νοημα. Γι’ αυτο και προσπαθουμε να της δωσουμε αφου πρωτα της βαλουμε τις εκαστοτε ταμπελες που διαλεγουμε.
  Για τους θρησκοληπτους, ειναι μια τιμωρια. Η ποινη και η προσπαθεια για εξιλεωση. (ναι καλα, ολο το συμπαν δονειται και κρεμεται απο την… επιλογη μας. Θα τα καταφερουμε αραγε;;;)
  Για τους συνομοσιολογους, ενα πειραμα, που διεξαγεται απο -βιολογικα ανωτερες απο τον ανθρωπο- οντοτητες, ειτε αυτες κατοικουν στον ιδιο πλανητη, ειτε οχι. (Κοιταξτε και κατω απο την τηλεοραση, εχει… Gremlins.)
  Για τους ρομαντικους, η επικοινωνια, η αγαπη, η “καλοσυνη” (ειδικα για εσας, ξερω και ενα καλο με τον Τοτο…) και παει λεγοντας.
  Μπορω να φερνω παραδειγματα, μεχρι να βαρεθειτε.
  Ειναι εντελως ματαιη -αν την παρει κανεις πολυ στα σοβαρα. Και οσοι εναντιωνεστε σε αυτο, (παρολο που φυσικα ειστε ελευθεροι να πιστευετε ο,τι σας αρεσει) σκεφτειτε:
  Που θα βρισκομαστε ολοι σε 100 χρονια απο σημερα;
  Η ζωη λοιπον, ειναι απλα μια βιολογικη συμπτωση, (απο πετυχημενη, μεχρι ελλεινη!)
  Πρεπει λοιπον να της δινουμε την αξια που εχει. Ουτε παραπανω, ουτε λιγοτερη.
  Οσο για νοημα; Αν για καποιους εχει, οκ. Αν οχι, μη σωσει και αποκτησει. Σιγα μη σκασουμε κιολας.
  Τωρα αν ειμαστε “τυχεροι” η “ατυχοι” που βρισκομαστε εδω… αυτο το απαντα ο καθενας για λογαριασμο του.

  • Βασίλη, μην ανησυχείτε και δεν μου το χαλάσατε καθόλου.
   Αντιθέτως, χαίρομαι που μοιραστήκατε μαζί μας (και μάλιστα με εντυπωσιακή βεβαιότητα) τη δική σας κοσμοθεωρία (το δικό σας νόημα για τη ζωή δηλαδή…).
   Η μόνη μου ένσταση στο σχόλιό σας, είναι η έντονη αίσθησή μου ότι δεν διαβάσατε το άρθρο το οποίο επιλέξατε να σχολιάσετε.

 7. Έψαχνα για κάποιες απαντήσεις σήμερα σχετικά με το νόημα της ζωής και “έπεσα” πάνω στο άρθρο! Είναι ωραίο λοιπόν να διαβάζεις κείμενα και να νιώθεις πως οι άνθρωποι που τα έγραψαν έχουν ομοιότητες με εσένα σε βασικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάτι νιώθω να πήρα και ευχαριστώ για αυτό!

  • Ευχαριστώ θερμά που μπήκατε στον κόπο να δηλώσετε ότι το άρθρο μου σχετικά με το νόημα της ζωής είχε νόημα για εσάς.
   Το αισθάνομαι κι εγώ ότι είμαι λιγότερο μόνη στους προβληματισμούς μου για τα ανθρώπινα όταν λαμβάνω σχόλια σαν το δικό σας.


Προσθήκη σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ψυχολογικές - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.