Skip to content

Μια Ψυχιατρική Προσέγγιση της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας

Σύντομη παρουσίαση της κλινικής εικόνας της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας υπό το πρίσμα της ψυχιατρικής προσέγγισης.

Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (ΟΔΠ) (Borderline Personality Disorder) ανήκει στην λεγόμενη Ομάδα Β των διαταραχών προσωπικότητας η οποία περιλαμβάνει άτομα που εμφανίζονται ως ιδιαίτερα δραματικά, συναισθηματικά ή απρόβλεπτα (APA, 2013). Πρόκειται για διαγνωστική κατηγορία που παραδοσιακά προκαλεί αμφιθυμία στους κλινικούς – η φήμη ότι το προσωπικό στις κλινικές νοσηλείες χωρίζεται στα δύο με τους μισούς να λατρεύουν τους “οριακούς ασθενείς” και τους άλλους μισούς να τους απεχθάνονται, είναι χαρακτηριστική.

Σύμφωνα με μια ψυχιατρική οπτική, η διάγνωση της ΟΔΠ αναφέρεται σε ένα διάχυτο πρότυπο αστάθειας στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην αυτοεικόνα και τα συναισθήματα του ατόμου καθώς και σε έκδηλη παρορμητικότητα, ένα σύνολο χαρακτηριστικών που είναι εμφανή ήδη στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Η κλινική εικόνα της ΟΔΠ περιλαμβάνει απεγνωσμένες προσπάθειες αποφυγής μιας πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης, καθώς το “οριακό” άτομο έχει έντονη ανάγκη από την παρουσία των άλλων και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις αλλαγές. Στις διαπροσωπικές του σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένταση και αστάθεια, κυριαρχούν οι εναλλαγές ακραίας εξιδανίκευσης και υποτίμησης. Το άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους με όρους “άσπρο-μαύρο”, ενώ το συναίσθημα και η συμπεριφορά του αλλάζει ξαφνικά από δοτικότητα και ενθουσιασμό σε απόσυρση και απρόσφορο θυμό όταν θεωρήσει ότι εγκαταλείπεται. Ο θυμός αυτός δε είναι αδύνατο να ελεγχθεί και το άτομο εκδηλώνει εκρήξεις οργής και εμπλέκεται σε διαπληκτισμούς.

Επίσης η ταυτότητά του είναι διαταραγμένη που σημαίνει ότι έχει ασταθή αίσθηση εαυτού με έντονες διακυμάνσεις στην αυτοεικόνα που συχνά φτάνουν να κλονίσουν τη βασική αίσθηση ύπαρξης με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει ότι “δεν υπάρχει καθόλου”. Αυτή η αίσθηση αστάθειας εξηγεί και τις συχνά δραματικές και συχνές αλλαγές στα ενδιαφέροντα, στους στόχους και στις αξίες του “οριακού” ατόμου.

Οι άνθρωποι με ΟΔΠ είναι συναισθηματικά ασταθείς και μπορεί η διάθεσή τους από ήρεμη να αλλάξει αντιδραστικά σε μελαγχολία, θυμό, ευερεθιστότητα ή άγχος, σύντομης συνήθως διάρκειας. Πολύ συχνά γίνεται εμφανής μια χρόνια αίσθηση κενού. Εμφανίζεται επίσης παρορμητικότητα η οποία εκφράζεται με αυτοκτονικότητα, αυτοτραυματισμούς αλλά και με διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, χρήση ουσιών και επικίνδυνες συμπεριφορές. Οι επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοακρωτηριασμοί είναι το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα (μέχρι και 10% των “οριακών” ατόμων καταλήγει) και προκύπτει ως απάντηση σε αρνητικές συναισθηματικές εμπειρίες ή ως απέλπιδα προσπάθεια χειρισμού του περιβάλλοντος.

Τέλος, υπό συνθήκες έντονου στρες το “οριακό” άτομο μπορεί να εκδηλώσει ψυχωτικού τύπου συμπτώματα, όπως παρανοειδή ιδεασμό, ιδέες αναφοράς ή συσχέτισης, καθώς και αποσυνδετικά συμπτώματα, τα οποία όμως είναι παροδικά.

Συνολικά, η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας συνθέτει μια γενικευμένη δυσπροσαρμοστικότητα (φυσικά με διαφοροποιήσεις ανά άτομο) η οποία γίνεται εμφανής σε όλα τα πλαίσια (επαγγελματικά, κοινωνικά, οικογενειακά ή άλλα), με επιπλέον προβλήματα συναισθηματικών και διατροφικών διαταραχών, χρήσης ουσιών, κατάχρησης ψυχοφαρμάκων και αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας λόγω της αυτοκαταστροφικότητας. Η πορεία της διαταραχής εξελίσσεται με υφέσεις και εξάρσεις ενώ συνήθως καταγράφεται καλυτέρευση με το χρόνο.

Οι παράγοντες επικινδυνότητας αφορούν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, παραμέληση και απώλεια ή/και αποχωρισμό από τους γονείς κατά την παιδική ηλικία. Ο επιπολασμός ανέρχεται στο 2% του γενικού πληθυσμού και υπάρχει σημαντική υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε σχέση με τους άντρες (APA, 2013).

Ως προς το αν υπάρχει έμφυλη διαγνωστική προκατάληψη στην ψυχιατρική διάγνωση της Οριακής Διαταραχής, η κλινική ψυχολόγος Gillian Proctor ισχυρίζεται ότι η κλινική οντότητα της ΟΔΠ είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα της ιστορικής τάσης να εννοιολογούνται ως “τρέλα”, αποκλίνουσα συμπεριφορά ή ψυχική διαταραχή οι συμπεριφορικές εκδηλώσεις των γυναικών που δεν εμπίπτουν στην κοινωνικά κατασκευασμένη αποδεκτή συμπεριφορά για το φύλο (Proctor, 2007).

Σχετικό θέμα: Η συνάντηση μιας θεραπεύτριας με μια “οριακή” θεραπευόμενη υπό το πρίσμα της προσωποκεντρικής προσέγγισης στο άρθρο, Μια Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.
Paris J. (2019). Suicidality in Borderline Personality Disorder. Medicina (Kaunas), 55(6):223.
Proctor, G. (2007). Disordered boundaries? A critique of ‘Borderline Personality Disorder’. In H. Spandler & S. Warner (Eds.), Beyond Fear and Control: working with young people who self-harm. (pp. 105-120). Ross-on-Wye: PCCS Books.

Αν είχε κάποιο νόημα για εσάς αυτό το άρθρο θα χαρώ να πάρετε μέρος στη συζήτηση.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στο τέλος του άρθρου στα ήδη υπάρχοντα0σχόλια.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Βιβή Φατούρου

Βιβή Φατούρου

Είμαι η Βιβή Φατούρου και στη δουλειά μου ως ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν όλα όσα μπορούν να γίνουν. Γράφω κείμενα γύρω από όλα τα ανθρώπινα με βάση τη δική μου κατανόηση για τη ζωή, τα οποία στέλνω με email σε όλα τα μέλη της κοινότητας του Ψυχολογώ: Εγγραφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφή στο Newsletter

Μείνετε σε επαφή με το Ψυχολογώ για να λαμβάνεται στο email σας τα νέα άρθρα και να ενημερώνεστε πρώτοι για οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει στο blog.

Τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα και εμπιστευτικά. Όροι Χρήσης.

No comment yet, add your voice below!


Προσθήκη σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ψυχολογικές - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.