Skip to content

Μια Ανάγνωση Παιδοκτονίας και μια Νέα Ιδεολογική Πόλωση

Παραδοσιακά και προοδευτικά οικογενειακά μοντέλα, εγκλήματα με θύματα παιδιά, ιδεολογικές διαμάχες και ψυχοπαθολογία…

Σε διάφορες “ψυχολογικές” αναλύσεις των ημερών, διαβάζουμε ότι η παραδοσιακή – πατριαρχική οικογένεια αποτελεί συχνά το υπόστρωμα για εγκλήματα κατά των παιδιών και μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι αυτού του τύπου η οικογένεια, παρόλο που ήταν ιστορικά “αναγκαία” και προσέφερε στα μέλη της την αυτοπεποίθηση των σαφώς προσδιορισμένων, ιεραρχημένων ρόλων, είχε πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Το θέμα είναι ότι αυτού του τύπου η οικογένεια σήμερα δεν υφίσταται – τουλάχιστον όχι στην καθαρή της μορφή.

Στη σημερινή εποχή, ακολουθώντας τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις και συγχρόνως υπό την πίεση του φεμινισμού, το (ετεροφυλόφιλο) οικογενειακό σύστημα έχει φιλελευθεροποιηθεί, οι σχέσεις των μελών είναι κατά κύριο λόγο συναισθηματικού τύπου, ενώ η εστίαση είναι κατά βάση παιδοκεντρική, υποστηριζόμενη μάλιστα από πλειάδα ειδικών (σχολές γονέων, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και κάθε λογής άλλοι ειδικοί).

Στη μετάβαση από το ένα μοντέλο οικογένειας στο άλλο, στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία, όπου αξίες από το παλιό και το καινούργιο συνυπάρχουν, διαπλέκονται και συγκρούονται, μικρά και μεγάλα δράματα εξελίσσονται.

Μία μητέρα που με πλήρη καταλογισμό σκοτώνει το παιδί της δεν εντάσσεται σε κανένα από τα δύο ψυχοκοινωνικά μοντέλα, καταλύει τις αξίες και των δύο μορφών οργάνωσης της οικογενειακής ζωής: και τα μητρικά καθήκοντα της παραδοσιακής οικογένειας και την πρωτοκαθεδρία του παιδιού της σύγχρονης οικογένειας – εξού και η φρίκη και ο αποτροπιασμός σύσσωμης της κοινωνίας. Συντηρητικοί και προοδευτικοί φρίττουν οι μεν μπροστά στην αποτυχία της μητέρας να εκπληρώσει τον παραδοσιακό της ρόλο, οι δε μπροστά στη συλλογική αποτυχία της κοινωνίας να προστατέψει τα άτομα και τα παιδιά.

Οι ιδεολογικές διαμάχες που ξεσπούν με αφορμή τέτοια περιστατικά κινούνται, όπως πάντα, γύρω από την υπεράσπιση διαφορετικών αξιών και πεποιθήσεων, διαφορετικής κατανόησης και ερμηνείας του κόσμου και διαφορετικών προτάσεων για πολιτική δράση, παρόλο που συμφωνούν προφανώς στο αποτρόπαιο της πράξης, την οποία κανένα μοντέλο δεν προβλέπει.

Πέρα από τις ιδεολογικές διαφωνίες, φαίνεται να είναι κοινός τόπος ότι, μεταξύ άλλων, φτάνει στο σημείο να σκοτώσει τα παιδιά του ένας άνθρωπος μη επαρκώς κοινωνικοποιημένος ή, αλλιώς, ένας άνθρωπος που δεν έχει εσωτερικεύσει επαρκώς ένα συνεκτικό αξιακό σύστημα που απαγορεύει τη δολοφονία παιδιών.

Μία τέτοια κοινή παραδοχή σημαίνει ότι δεν αρκεί να βασιζόμαστε (ως κοινωνικό σώμα) στο ότι ο γονιός θα κρατήσει τα παιδιά του στη ζωή μόνο από αγάπη ή κάποιο άλλο συναίσθημα προς εκείνα, αλλά ότι θα το κάνει επειδή του το υπαγορεύει ένας εσωτερικευμένος ηθικός Νόμος.

Εφόσον συμφωνήσουμε ότι, παρά τη διαφαινόμενη σχετικοποίηση των αξιών της μετανεωτερικής εποχής που διανύουμε, ο Νόμος αυτός είναι απαραίτητος τότε μπορούμε και να συζητήσουμε σε ποιες αξίες θα πρέπει να βασίζεται αυτός ο Νόμος. Πρέπει να είναι ο (παλιός) νόμος του Πατέρα, ο (καινούργιος) νόμος της Μητέρας ή ο (ακόμα πιο καινούργιος) νόμος του (γνωστού από τα μνημόνια, την πανδημία και αλλού) “Ειδικού” στον οποίο εν τέλει οφείλουμε να παραδώσουμε τα παιδιά;

Στα αμιγώς ψυχολογικά, ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε παραπάνω ότι κάποιος διαπράττει έγκλημα λόγω ανεπαρκούς κοινωνικοποίησης είναι σύμφωνος και με τη θεώρηση της κοινωνικής δυσπροσαρμοστικότητας ως ψυχοπαθολογίας (όπως είναι η λεγόμενη αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας), σύμφωνος δηλαδή με μια κοινωνικά κατασκευασμένη ψυχοπαθολογία – πράγμα όμως που μπορεί να μη είναι πάντα κακό.

Αν είχε κάποιο νόημα για εσάς αυτό το άρθρο θα χαρώ να πάρετε μέρος στη συζήτηση.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στο τέλος του άρθρου στα ήδη υπάρχοντα0σχόλια.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Βιβή Φατούρου

Βιβή Φατούρου

Είμαι η Βιβή Φατούρου και στη δουλειά μου ως ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν όλα όσα μπορούν να γίνουν. Γράφω κείμενα γύρω από όλα τα ανθρώπινα με βάση τη δική μου κατανόηση για τη ζωή, τα οποία στέλνω με email σε όλα τα μέλη της κοινότητας του Ψυχολογώ: Εγγραφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφή στο Newsletter

Μείνετε σε επαφή με το Ψυχολογώ για να λαμβάνεται στο email σας τα νέα άρθρα και να ενημερώνεστε πρώτοι για οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει στο blog.

Τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα και εμπιστευτικά. Όροι Χρήσης.

No comment yet, add your voice below!


Προσθήκη σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ψυχολογικές - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρω και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω.